Husserl's conception of intentionality phenomenological analyisis of Noesis and Noema
Husserly'in yönelmişlik kavramı Noesis ve Neoma kavramlarının fenomenolojik çözümlemesi
  1. Tez No: 140294
  2. Yazar: SERVET GÖZETLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Husserl, Yönelmiştik, Yönelim, Yönelimsel Anlam, Soyut Birlik, Somut anlam, özel Belirlenim, Akıl ve Anlam vii, Husserl, Intentionality, Intention, Intentional Content, Ideal Unity, Real Content, Specific Determination, Noesis and Noema
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
öz HUSSERL'İN YÖNELMİŞLİK KAVRAMI NOESİS VE NOEMA KAVRAMLARININ FENOMENOLOJÎK ÇÖZÜMLEMESİ Gözettik, Servet Doktora, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet înam Eylül 2003, 226 Sayfa HusserFin fenomenolojisi yönelmişlik kavramına dayanarak analiz edilebilir.Başarmak istediğim şey, Husserl'in yönelmişlik kavramının kabul edilebilir bir çözümlemesini mantıksal temeller üzerinde yeniden inşa etmektir.Bu amaçla* öncelikle yönelimsel edimler ya da deneyimler üzerine ışık tutmalıyım. Bu bize yönelimsel edimler ile neye yöneldikleri arasında yakın bir bağıntı olduğu gerçeğine götürür. Aslında, biçoklan yönelimsel edim ile VInesnesi arasındaki ilişkiyi vurgulamışlardır, fakat gözden kaçırdıkları şey böyle bîr ilişkinin anlam öğesîyle nasıl ilişkilendirileceğinin geniş bir açıklamasını vermektir. Fenomenolojik anlam yönelimsel edim ile yönelinen nesne arasında aracılık eder. Yönelimsel edimin fenomenolojik anlama yönelip yönelmediği konusunda bazı uzlaşmazlıklar vardır. Bu çalışmanın en önemli amaçlarından birisi yönelimsel edimlerin böyle bir yönelmişliğini tartışanların argumamnlanna ışık tutmaktır. Başka bir deyişle, sadece yönelimsel edim ile yönelinen nesne arasında değil aynı zamanda edim ile anlam arasında da benzer ilişkiler olduğuna inamyorum. Birbiriyle ilişkili üç kısmı gözden geçirmemiz gerekiyor: bunlar yönelimsel edim, anlam ve de objedir. Çünkü, yönelimsel edim fenomenolojik anlam aracılığı ile objeye yönelmektedir. Böylece, HusserPin teorisi yönelmişliği nesne aracılığı ile açıklamaya çalışanlarınki ile aym değildir. HusserPin fenomenolojik anlam teorisi önce Mantıksal Soruşturmalar ve Ideas ' ta tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HUSSERL'S CONCEPTION OF INTENTIONALITY PHENOMENOLOGICAL ANALYSIS OF NOESIS AND NOEMA Gözetlik, Servet Ph. D., Department of Philosophy Supervisor. Prof Dr. Ahmet înam September 2003, 226 pages Husserl's phenomenology can be analyzed simply by relying on the conception of intentionality. What I want to do is to put forward the logical grounds on which I can construct an acceptable account of Husserl's theory of intentionality. For this aim, firstly, I need to put some light on the nature of intentional acts or experiences.This suggests us that there is a close connection between the acts and what mey are directed towards. Actually many have 111specified the relation between the act and the object, but what they have ignored was to give an exclusive explication of how such a relation can be connected with the content component. The penomenological content mediates between the intentional act and the intended object There are some disagreements as regards whether the act is also directed towards the content or not One of the significant aims of this research is to shed some light on the adequate arguments by which I will try to clarify that one can speak of such a directedness of intentional acts. In other words I believe that one can not only describe an intentional relation between the act and the intended object but also similar relations between the act and the content There seem to be three parts to be examined interconnectedly: these, namely, are act, content and the object. For, tiie act is directed towards the object with the intermediation of the content. So his theory is not the same as the object theory of intentionality of which there are some defenders. Husserl's content theory is firstly examined in Logical Investigations and Ideas respectively. IV