The Meaning and the moralty of suicide
İntiharların anlamı ve moralitesi
  1. Tez No: 140295
  2. Yazar: GAYE ÜNVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKIN ERGÜDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, Ahlak, Anlam, İzin verilebilirlik, Tanrı, Toplum, Doğa, Kendi, özgürlük, Hür İrade, Günah, Görev, Ölümsüzlük VI, Suicide, Morality, Meaning, Permissibility, God, Society, Nature, Self, Freedom, Free Will, Sin, Duty, Immortality
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı İntiharın anlamını ve felsefe tarihindeki moral teorilerin çözümleme ve eleştirisini sunmaktır. Bu amaçla, ilk olarak, intihar kavramının tarihsel gelişimi ayrıntılı olarak sunulmuştur. Sosyolojik ve dinsel değişimlerin intiharın anlamı üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Sonrasında, intihar hakkındaki moral teoriler tartışılmıştır. Felsefe tarihindeki intihar karşıtı argümanlar temel olarak üç gruba ayrılır. Bu argümanlar - intihar Tanrıya, topluma ve kendine karşı olan ödevlerine aykırıdır - karşıt argümanlarıyla birlikte ele alınmış ve ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Daha sonra, intiharın izin verilirliliği problemi analiz edilmiştir ve bazı şartlar altında intihara ahlaki olarak izin verilebilinir mi yoksa mutlak olarak mı yasaklanmıştır sorunu tartışılmıştır. Bundan sonra, intiharın edebiyattaki felsefi anlamı Dante ve Dostoyevsky'nin intihara verdikleri anlamlar analiz edilerek araştırılmıştır. Sonuçta, kısa bir özetten sonra, intihar hakkındaki moral teorilerin günümüzdeki geçerliliği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the meaning and the morality of suicide through the history of philosophy. To this aim, firstly, the historical evaluation of the concept of suicide is explained in detail. The effects of sociological and the religious transformations on the meaning of suicide are analyzed. Afterwards, the moral theories about suicide are discussed. The anti-suicide arguments about suicide in the history of philosophy are classified under three parts mainly. These anti-suicide arguments - that suicide is a violation of our duties to God, to the society and to the self - are handled and explained in detail with their counter arguments. Then, the problem of the permissibility of suicide is analyzed and whether suicide is morally permitted under some conditions or it is absolutely forbidden is discussed. Next, the philosophical meaning of suicide in literature is investigated by analyzing the meanings that are given to suicide by Danteand Dostoevsky. In the conclusion, a brief summary is given, and the moral theories about suicide are criticized.