Gender roles and community formation in Kurdish migrant women
Göçmen Kürt kadınlarında toplumsal cinsiyet rolleri ve topluluk oluşumu
  1. Tez No: 140296
  2. Yazar: HİVDA AKBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KALAYCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet rolleri, Feminist eleştiri, Ataerkillik, Kürt kadınlar, Göç, Etnisite, Aile, Kanbağı ilişkileri. vı, Gender, Feminist critic, patriarchy, Kurdish women, migration, ethnicity, family, kinship relation. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
oz GÖÇMEN KÜRT KADINLARINDA TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ VE TOPLULUK OLUŞUMU Hivda Akbay Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sibel Kalaycıoğlu Eylül 2003, 124 sayfa Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki göçmen Kürt kadınlarının toplumsal cinsiyet rolleri ve etnik kimliklerinin kesişen dinamiklerini incelemektir. Bu amaçla göçmen Kürt kadınlarının gündelik hayatları, özel ve kamusal alandaki aile içi ve aile dışı sosyo-ekonomik ilişkileri açısından sorgulanmıştır. Kürt göçmen kadınların toplumsal cinsiyet rollerinin ve etnik kimliklerinin bu alanlarda kesişmesi ve etnik topluluk kimliği yaratmada etkili olması beklenmiştir. Bu nedenle, kadınlar arasındaki yaş, evlilik tipi, ev dışında çalışıyor veya çalışmıyor olması etnik kökenlerine göre karşılaştınlmıştr. Bu tezde Istanbul-Zeytinburnu'nda yaşayan 20 kadınla 2002 yılında yapısal derin mülakat yöntemi kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Göç sürecinde Kürt göçmen kadınlar, topluluğu birarada tutmakta ve ortak kimliğin korunmasında aktif role oynamaktadırlar. Kadınlar, aile ve etnik topluluğun değerlerinin bir kuşaktan diğerine taşınmasında etkili aktörlerdir. Bununla birlikte, şehir ortamında yeni bir çevre ve kendi kültürlerini yaratırlar. Yeni kültürel davranış örüntüleri kadar yeni sosyal ilişkilerde ortaya çıkar. Geleneksel toplumsal cinsiyet rollerini ve etnik özelliklerini kullanırken, gündelik alışkanlıklarında farklılıklar içeren Kürt göçmen kadınlar, aile ve sosyal hayatlanndaki konumlarını güçlendirirler. Fakat bu süreçte, toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklananeşitsizliklere dayanan sosyal eşitsizlikleri de tekrar üretirler. Bu tez, toplumsal cinsiyet rollerinin, etnik özellikler, yaş, sınıf ve din boyutları ile olan etkileşimini düşünmeden yalnızca toplumsal cinsiyet rollerine odaklanan feminist tartışmaları da eleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENDER ROLES AND COMMUNITY FORMATION IN KURDISH MIGRANT WOMEN Hivda Akbay M.Sc, Department of Gender and Women Studies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sibel Kalaycıoğlu September 2003, 124 pages The purpose of this study is to examine the effect of the intersecting dynamics of gender and ethnic identities for Kurdish migrant women in Turkey. For this aim it attempts to investigate Kurdish migrant women's everyday lives in their private and public domains, which include in-family, out-family social and economic relations. It is expected that Kurdish women's gender and ethnic identities will intersect in these domains and will be effective in creating a specific ethnic community identity. For this reason, the differences between these women are compared with regard to age, marriage type, whether working outside of the house or not and in terms of their ethnic origins. In this thesis, twenty women living in Zeytinburnu-Istanbul were interviewed in 2002 by using the structured in- depth interview method. During the migration process, Kurdish migrant women play active roles in keeping the community together and keeping their collective identity. They are active as primary agents of socialization. They are effective agents in transmitting the family and kin values of their ethnic community from one generation to the next. However, women also create their own culture in a new social environment in the city. New cultural patterns as well as new patterns of social relations have emerged. By manipulating traditional gender roles and their ethnicity and through introducing nuances in translating these to everyday practice, Kurdish women have been able to promote an identity in their family and social life. In this process, however, they have iiialso reproduced some of the social inequalities that lie at the root of gender inequalities. The thesis brings a criticism to those feminist arguments which tend to focus on gender roles only without considering interacting dimensions of ethnicity, age, class and religion.