Buyer supplier relationship typologies and conflict management strategies in the Turkish automotive industry
Türk otomotiv sektöründeki ana-yan sanayi ilişki tiplemeleri ve çatışma yönetim şekilleri
  1. Tez No: 140308
  2. Yazar: AYÇA KUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI WASTİ PAMUKSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ana- Yan Sanayi İlişkileri, Türk Otomotiv Sanayii, Çatışma Yönetimi, Üçüncü Şahıs iv, Buyer-Supplier Relationships, Turkish Automotive Industry, Conflict Management, Third Party iii
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ ANA-YAN SANAYİ İLİŞKİ TİPLEMELERİ VE ÇATIŞMA YÖNETİM ŞEKİLLERİ Kuman, Ayça Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Nazlı Wasti Pamuksuz Mart 2003, 97 sayfa,' Bu araştırmanın amaçlarından ilki dünya literatüründeki ana sanayi-yan sanayi ilişkilerinin tiplerini gözönüne alarak Türk otomotiv sektöründeki ana sanayi-yan sanayi ilişkilerinin bir gruplandırmasını yapmaya çalışmaktır. Parça pazarındaki rekabete, parçanın teknolojisine, ilişkinin geçmişine, müşterinin ya da parça üreticisinin birbirlerinden başka alternatifleri olup olmamasına göre ilişkilerin yapısının ve yürütülmesinin farklılıklar gösterebileceği tahmin edilmektedir. Çalışmanın ikinci amacıysa belirlenen farklı gruplardaki ilişkilerde yaşanan çatışmaların farklılık arzedip arzetmediği ve çatışmaların çözümlenmesinde üçüncü şahısların devreye girip girmediklerini tesbit etmektir. Bu doğrultuda üçüncü şahısların kimler oldukları ve sorunların çözümünde ne gibi roller üstlendikleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BUYER SUPPLIER RELATIONSHIP TYPOLOGIES AND CONFLICT MANAGEMENT STRATEGIES IN THE TURKISH AUTOMOTIVE INDUSTRY Kuman, Ayça MS, Department of Business Administration Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nazlı Wasti Pamuksuz March 2003, 97 pages / The primary objective of this study is to categorize the buyer-supplier relationships in the Turkish automotive industry considering the typologies of buyer-supplier relationships in the academic literature. It is expected that the type of relationships and their management will show differences according to several variables such as the component in question and its technology, the competition in the upstream market, the type and extent of information exchange between the buyer and supplier, the past performance and history of the relationship, and the existence of other supply or sales alternatives. The second purpose of the study is to understand whether the conflict issues and conflict management styles in these different relationships vary from each other significantly and whether there are any third party interventions during the resolution of the conflict. For this purpose the identities of third parties and their roles during the settlement process were investigated.