2004, 2005 ve 2006 yıllarına ait oks matematik soru takımlarının matematiksel yeterlikler açısından analizi
The analysis of the 2004, 2005 and 2006 years secondary education institutions student selection and placement examination (oks) mathematics question sets in the viewpoint of mathematical competencies
- Tez No: 218478
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA ARGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ölçme ve değerlendirme, matematik eğitimi, OrtaöğretimKurumları¨ Seçme ve Yerleştirme Sınavı, matematiksel yeterlikler, matematik ders programdavranışları, measurement and evaluation, mathematics education, SecondaryEducation Institutions Examination, mathematical competencies, mathematics curriculumobjectives
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalışma ilköğretim 8. sınıf öğrencilerine her yıl uygulanmakta olan OrtaöğretimKurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) 'na ait matematik maddelerinin, buöğrencilerde var olması gereken matematiksel yeterliklerden hangilerini ve ne dereceölçtüğünü belirlemek ve sınava katılan öğrencilerin yeterlikler açısından analiz edilen bumaddelerden hangilerinde ne derece başarılı olduklarını belirleyebilmek amacıyla yapılmıştır.OKS maddelerini bu davranışlar yardımıyla analiz edilebilmesi için örneklemi oluşturan2004, 2005 ve 2006 yıllarına ait OKS matematik maddelerinin çözüm aşamaları adım adımbelirlenmiş ve bu davranışlardan, bu aşamalarda kullanılması gerekenler içerik analiziyöntemiyle analiz edip yeterliklerle ilgili tablolar oluşturulmuştur. Belirli bir yeterliğin varolduğunu gösteren ?+? sembollerinin bulunma durumlarının yüzdelerle hesaplanması ile herbir sorunun hangi matematiksel yeterliği yüzde kaç ölçebildiği belirlenmeye çalışılmıtır.Hangi yeterlii ne kadar ölçtüğü yüzdelerle belirlenen maddelerin çözümünde öğrencibaşarısını belirlemek amacıyla Eğitim Teknolojileri Ölçme ve Değerlendirme DaireBaşkanlığı Değerlendirme bölümünden resmi izinle 2004, 2005 ve 2006 yıllarında sınavakatılan öğrencilerden rastgele seçilmiş 30.000 tanesinin matematik testine verdiği cevap şıklarının ve genel sıralamalarının yer aldığı veriler alınmış ve öğrencilerin belirlenen bazımaddelere verdiği cevaplara göre maddenin seçimini sağlayan yeterlikteki başarıları T, Anovatestleri ile Pearson korelasyon katsayılarının yardımıyla belirlenmeye çalışılmıştır. Buanalizler maddelerin çoğunun tüm yeterlikleri değişik yüzdelerde ölçtüğünü göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine whether the mathematics questions of MiddleSchool Education Institutions Student Selection and Placement Examination (OKS) measuredmathematical competencies of the K-8 students, to which degree they have this competenceand how successful those students are with the mathematics questions analyzed according tocompetencies of the students participating in this examination. To analyze SecondaryEducation Institutions Student Selection and Placement Examination (OKS) questions withmeans of these acquires; the answering stages of the 2004, 2005, 2006 years? mathematicsquestions of Secondary Education Institutions Student Selection and Placement Examinationwhich was our reference pattern were determined step by step and these competencies whichhave to be used in these stages were analyzed with content analysis method and marked withcharts. By calculating these ?+? with percentages, how each question measured themathematical competency at what percentage was determined.With aim of determining the students? success in answering the questions ?itemcorrectly designated with percentages which competency at what degree to measure; the datacontaining the general queue and the answers to mathematics test of thirty thousand studentsparticipating in each of 2004, 2005, 2006 years? examinations, selected at random have beentaken with an official permission from The Head of Department of Measuring and Evaluationin Education Technology Center and, the success of the students at the item belongs to anycompetency was described by using T and Anova tests and Pearson Correlation. according tostudents? answers to some of the determined items