Changing patterns of marriage and family in England from the late medieval to the early modern ages
Geç Ortaçağ'dan erken modern çağa İngiltere 'de aile ve evliliğin değişimi
  1. Tez No: 140317
  2. Yazar: ÖZLEM ULUDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP BOZTEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: ingiltere, evlilik, aile, değişim, 8. Henri, Geç Ortaçağ, Erken Modern, Reformasyon. vı, England, marriage, family, change, Henry VM, Late Medieval, Early Modern, Reformation. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
oz GEÇ ORTAÇAG'DAN ERKEN MODERN ÇAG'A İNGİLTERE'DE AİLE VE EVLİLİĞİN DEĞİŞİMİ ULUDÜZ, ÖZLEM Yüksek Lisans, Tarih Bölümü Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Recep Boztemur August 2003, 132 sayfa Bu tez, İngiltere'de evlilik ve aile kurumlarında meydana gelen değişimleri ele almaktadır. Dönem geç Ortaçağ' dan başlayıp erken Modern Çağ' da, onsekizinci yüzyılın ortalarına, 1753 yılma kadar olan süreyi ele almaktadır. 1753 yılı İngiliz Parlementosu'nun, evlilik hukukun üzerindeki belirsizlikleri ortadan kaldıran önemli bir kanunu kabul ettiği yılı göstermektedir. Bu çalışma, ele alınan dönem boyunca diğer Avrupa ülkelerinden farklı bir karakter sergileyen, İngiliz aile kurumunun ve evlilik adetlerini incelemeye çalışmaktadır. Dönem boyunca, aile yapısını ve evlilik adetlerini etkileyen -Reforrnasyon gibi- pek çok tarihsel etken oluşmuştur. Bu çerçevede, bu tez boyunca evlilik ve aile'de meydana gelen değişimlere yol açan dini, siyasi, ekonomik ve sosyal etkenler incelenecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHANGING PATTERNS OF MARRIAGE AND FAMILY IN ENGLAND FROM THE LATE MEDIEVAL TO THE EARLY MODERN AGES ULUDÜZ, ÖZLEM M.S. Department of History Supervisor: Assist. Prof. Dr. Recep Boztemur August 2003, 132 pages This thesis analyzes the changing patterns of the institutions of family and marriage in England. The period covers the late medieval ages to the early modern ages until the middle of the eighteenth century, 1753, which represents the acceptance of an important Act on marriage by the English Parliament that ended ambiguities on the law of marriage. This study attempts to investigate the family institution and marriage practices of England, which represented a different character from other European countries throughout the period. Many important historical factors occurred throughout the period, which influenced the family structure and marriage practices such as the Reformation. Within this framework, throughout this thesis, the religious, political, economic and social factors that paved the way for transition in family and marriage will be analyzed. iii