Transformation of public space: The case og Migros Akköprü shopping center
Kamusal mekan dönüşümü: Migros Akköprü alışveriş merkezi örneği
- Tez No: 140323
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. TARIK ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamusal Mekan, Alışveriş Merkezi, Kent Merkezi, Sosyal Dışlanma, Ulaşılabilirlik, Ankara. vı, Public Space, Shopping Center, City Center, Social Exclusion, Accessibility, Ankara. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
oz KAMUSAL MEKANIN DÖNÜŞÜMÜ: MİGROS AKKÖPRÜ ALIŞVERİŞ MERKEZİ ÖRNEĞİ Tunç, Gülçin Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. Tarık Şengül Aralık, 2003, 158 sayfa Günümüzde, özellikle metropoliten kentlerde sayısı hızla artan alışveriş merkezlerinin kentliler tarafından kamusal mekanlar olarak kullanıldığı gözlemlenmektedir. Bu mekanlar alışverişin yanı sıra sosyal hayatın deneyimlendiği ve sunulan farklı aktiviteler sayesinde boş vakitlerin değerlendirildiği yerler haline gelmişlerdir. Öte yandan, kentlerin en önemli kamusal mekanları olarak sayılabilecek kent merkezleri hem fiziksel hem de işlevsel olarak bir çökünteleşme süreci geçirmektedir. Bu iki gelişmenin, kamusal mekanın herkesin kullanımına açıklık, yüksek ulaşılabilirlik ve sosyal bütünleşmenin sağlanması gibi özellikleri ve rollerinde yaşanan bir değişimin / dönüşümün önemli göstergeleridir. Bu bağlamda, buçalışmada, öne sürülen bu değişimin doğrultusu ortaya konmaya çalışılmış ve alışveriş merkezlerinin ne ölçüde kamusal mekanlar olduğu değerlendirilmiştir. Bu amaçla, kamusal mekan, kent merkezi ve alışveriş merkezleri hakkındaki literatür amaç kapsamında ele alındıktan sonra Ankara'nın kent merkezleri ve kamusal mekanlarının gelişimi incelenmiştir. Ankara'da son on-onbeş yılda sayısı büyük bir hızla artan alışveriş merkezlerinin gelişimi ve bunların kent üzerindeki sosyal- mekansal etkileri tartışıldıktan sonra Migros Akköprü Alışveriş Merkezi'nde yapılan anket çalışmasının verileri doğrultusunda öne sürülen savlar test edilmiştir. Son olarak elde edilen bulguların ve varılan sonuçların genel bir değerlendirmesi yapılarak kamusal mekanın değişen işlevi ve kullanımı hakkında geleceğe yönelik çıkarımlar ve siyasa önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSFORMATION OF PUBLIC SPACE: THE CASE OF MİGROS AKKÖPRÜ SHOPPING CENTER Tunç, Gülçin M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Tarık Şengül December, 2003, 158 pages Today, it is observed that shopping centers that are increasingly growing in number, especially in metropolitan cities, are used as public spaces by many urban inhabitants. Shopping centers have become places where social life is experienced and leisure time is spent through a wide range of activities offered besides shopping. On the other side, city centers that can be regarded as the most essential public spaces of urban areas are in a process of deteroiration both in terms of physical quality and functional features. These two developments are essential indicators of a change and transformation concerning the public space's role and its features like opennes to everyone's use, high accessiblity and social integration. Within this context, in this study, finding the direction of this transformation and the extent that shopping centers possess the characteristics of public space are aimed. mIn this respect, after a literature review about public space, city center and shopping center within the context of the aim, the development of city centers and public spaces of Ankara is examined. After the development of shopping centers that flourished within the last ten-fifteen years in Ankara and their socio-spatial effects upon the city are discussed, hypothesis is tested through the findings of the questionnaire survey made in Migros Akköprü Shopping Center. Lastly, findings and conclusions are summarized and interpretations for future and policy proposals are made concerning the changing functions and uses of public spaces and shopping centers.