The Quality of life of Turkish epilepsy patients with mesial temporal sclerosis before and after selective amygdalo-hippocampectomy
Selective amygdalo-hippocampectomy operasyonundan önce ve sonra Türk epilepsi hastalarında hayat kalitesi
  1. Tez No: 140540
  2. Yazar: NURAN AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REŞİT CANBEYLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroşirürji, Psikoloji, Neurosurgery, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Temporal lob epilepsisi, hayat kalitesi, amygdalo- hippocampectomy, Temporal lobe epilepsy, quality of life, amygdalo- hippocampectomy. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Selective amygdalo-hippocampectomy operasyonundan önce ve sonra Türk epilepsi hastalarında hayat kalitesi Nuran Aydemir Bu araştırmanın temel amacı, operasyondan önce ve sonra Türk epilepsi hastalarında hayat kalitesini değerlendirmektir. Bu amaçla araştırmada, yirmi operasyona girmeyi bekleyen epilepsi hastası, 21 operasyona girmiş epilepsi hastası ve 20 eşleştirilmiş kontrol katılımcısı kullanıldı. Katılımcılara, hayat kalitesindeki değişiklikleri belirlemek amacıyla hayat kalitesi, depresyon, durumluluk-genel anksiyete, epilepsinin etkisi, stigma, sözel hafıza ve açık uçlu sorulardan oluşan bir hayat kalitesi bataryası verildi. Sonuçlara göre; SF-36'nın tüm alt ölçeklerinde operasyon sonrası ve kontrol grubunun skorları daha yüksek olduğu halde, operasyon öncesi, sonrası ve kontrol grubu katılımcıları arasında hayat kalitesi açısından anlamlı bir fark elde edilmedi. Operasyon öncesi ve sonrası grup arasında da, sadece RE (duygusal problemlerden kaynaklana rol kısıtlanmaları) alt ölçeğinde anlamlı bir fark elde edildi. Sonuçlar ayrıca, operasyondan sonra geçen zamanın, operasyondan önce ve sonra geçirilen nöbet sayısının, kullanılan ilaç sayısının ve komorbit bir durumun hayat kalitesini etkilediğini ortaya koydu. Ayrıca, operasyon öncesi grupta anlık anksiyete ve epilepsinin etkisi skorları operasyon sonrası grubunkilerden anlamlı düzeyde yüksek çıktı. Sözel hafıza performansı da gruba ve lateralizasyona bağlı olarak anlamlı farklılıklar gözlendi. Son olarak sonuçlar, Türk epilepsi hastalarının“bağımsızlık”kavramını, operasyondan önce en çok kaygı yaratan durum, operasyondan sonra ise en büyük kazanç olarak ifade ettiklerini belirledi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Quality of Life of Turkish Epilepsy Patients with Mesial Temporal Sclerosis before and after Selective Amygdalo-Hippocampectomy by Nuran Aydemir The main aim of the present study was to assess the quality of life of patients with epilepsy before and after surgery. For this purpose, twenty patients who were waiting for surgery (pre-op group), 21 patients who already had surgery (post-op group) and 20 matched control subjects were used. To determine the changes in quality of life, a quality of life battery which consisted quality of life, depression, state-trait anxiety, impact of epilepsy, stigma, verbal memory and open-ended questionnaires were administered to both pre-op, post-op and control subjects. The results of the present investigation showed that there was no significant difference among the three groups in terms of quality of life, although in all of the subscales of SF-36 post-op and control groups had better scores than the pre-op group. A significant difference between pre-op and post-op groups in terms of quality of life was observed only in RE (role limitations because of emotional problems) scores. The results also revealed that time after surgery, number of postoperative seizures, number of preoperative seizures, amount of medication and comorbity affects the quality of life of the patients. Additionally, the results demonstrated state-anxiety and impact of epilepsy scores were significantly higher in the pre-op subjects, the results indicated that the type of group, and lateralization make a significant difference in the verbal memory performance. Finally, the results showed Turkish epilepsy patients reported“independence”as their most important concern before, and their most important gain after surgery.