Öğretmenlerde iş doyumu ve örgütsel vatandaşlık
Job satisfaction and organizational citizenship behaviour of teachers
  1. Tez No: 140658
  2. Yazar: ZAHİDE ÜNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMİL YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim yönetimi, örgütsel vatandaşlık davranışı, örgütsel adalet, hayat doyumu, iş doyumu, güçsüzlük, Educational Administration, Organizational Citizenship Behaviour, Organizational Justice, Life Satisfaction, Job Satisfaction, Sense of Powerlessness
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZ ÖZETİ ÖĞRETMENLERDE İŞ DOYUMU VE ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK Zahide ÜNAL Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temmuz 2003 Danışman: Yard. Doç. Dr. Cemil YÜCEL Bu çalışmada iş doyumu ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki incelenmiştir. Örgütsel vatandaşlık davranışı ve iş doyumu arasındaki ilişki; hayat doyumu, örgütsel adalet, güçsüzlük gibi diğer faktörlerde hesaba katılarak incelenmiştir. Örgütsel vatandaşlık davranışını açıklayan iki model çizilmiştir, örgütsel vatandaşlık davranışını açıklamak için pet analizleri kullanılmıştır. İş doyumunun örgütsel vatandaşlık davranışına direkt bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Örgütsel adaletin, hayat doyumunun, özgüvenin ve İademin örgütsel vatandaşlık üzerinde direkt ve pozitif bir etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT JOB SATISFACTION AND ORGANIZATIONAL CITIZENSHIP BEHAVIOUR OF TEACHERS Zahide ÜNAL Department of Elemantary Education School of Graduate Studies in Social Sciences Afyon Kocatepe University July 2003 Advisor Assistant Prof. Dr. Cemil YÜCEL The study examines the relationships between organizational citizenship behaviour and job satisfaction. The relationship between OCB and job satisfaction is examined while some other factors such as life satisfaction, organizational justice, powerlessness were taken into account. Two models explaining the OCB were drawn. Path analyses were utilized to explain OCB. İt is found that job satisfaction did not have direct effect on OCB. Organizational justice, life satisfaction, self-esteem and years of experience in the job have direct and positive effect on OCB.