Finansal bulaşma ve Türkiye'nin hisse senedi ve tahvil piyasalarında finansal bulaşmanın araştırılması
Financial contagion and investigating financial contagion in Turkish stock and bond markets
  1. Tez No: 465721
  2. Yazar: HATİCE ZEYNEP BUDAK YALÇINDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KÖSE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Bulaşma, Bulaşma Etkisi, Dinamik Koşullu Korelasyon, Küresel Finansal Kriz, Avrupa Borç Krizi, Finansal Piyasalar, Financial Contagion, Contagion Effect, Dynamic Conditional Correlations, Global Financial Crisis, European Debt Crisis, Financial Markets
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma finansal bulaşmayı Türkiye'nin hisse senedi ve tahvil piyasalarında araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada öncelikle finansal bulaşma üzerine bir literatür derlemesi gerçekleştirilmiştir. Sonra, Türkiye'nin tahvil ve hisse senedi piyasalarında Küresel Finansal Kriz ve Avrupa Borç Krizi dönemlerinde finansal bulaşma etkisi araştırılmıştır. Son olarak, Türkiye'nin hisse senedi ve tahvil piyasaları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu doğrultuda, 2005-2015 yılları boyunca Türkiye, ABD ve PIIGS ülkelerine (Portekiz, İrlanda, İtalya, Yunanistan ve İspanya) ait günlük hisse senedi ve tahvil endeksi verisi kullanılmıştır. Finansal bulaşma piyasalar arasındaki bağların kriz dönemlerinde anlamlı düzeyde artması olarak tanımlanmıştır. Piyasalar arasındaki bağları temsil etmesi için dinamik koşullu korelasyonlardan faydalanılmıştır. Sonuçlara göre, Küresel Finansal Kriz döneminde ABD'nin hisse senedi piyasasından Türkiye'ye finansal bulaşma gerçekleştiği belirlenmiştir. Buna karşın, ABD ile Türkiye'nin tahvil piyasaları arasındaki dinamik korelasyon kriz döneminde azalmıştır. PIIGS ülkeleri ile Türkiye'nin hisse senedi piyasalarının Avrupa Borç Krizi'nin başlamasından sonra birbirinden ayrıştığı tespit edilmiştir. Bunun aksine, Avrupa Borç Krizi süresince Türkiye'nin tahvil piyasasına PIIGS ülkelerinden güçlü bir bulaşma gerçekleştiği tespit edilmiştir. Türkiye'nin tahvil ve hisse senedi piyasaları arasındaki ilişkiye dair bulgular ise iki piyasa arasında aynı yönlü bir ilişki bulunduğunu yani Türkiye'nin finansal piyasalarında kaliteye kaçış olgusunun var olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate financial contagion in Turkish stock and bond markets. Firstly, a literature survey on financial contagion is conducted. Then, financial contagion is investigated in Turkish stock and bond markets during Global Financial Crisis and European Debt Crisis. Lastly, cross asset relationship between Turkish stock and bond markets is examined. Daily stock and bond indices of Turkey, US and PIIGS countries (Portugal, Ireland, Italy, Greece and Spain) during 2005 - 2015 are employed for these purposes. Financial contagion is defined as a significant increase in market linkages in times of financial crisis. To represent the market linkages, Dynamic conditional correlations are calculated. Results indicate that financial contagion from US to Turkish stock markets is evident during Global Financial Crisis. However, dynamic correlation between US and Turkish bond markets decreased after the Global Financial Crisis. PIIGS and Turkish stock markets decoupled after the beginning of European Debt Crisis. On the contrary, there is strong evidence of financial contagion from PIIGS to Turkish bond markets during the European Debt Crisis. Evidence on cross asset linkages between Turkish stock and bond markets suggests a positive relationship between the two markets, meaning that flight-to-quality phenomenon does not exist in Turkish financial markets.