Tahvil ve hisse senedi piyasalarının ortak hareketi: Gelişmekte olan ülkeler üzerine bir inceleme
Bond and stock market comovement: Evidence from emerging markets
  1. Tez No: 475606
  2. Yazar: ÖZLEM ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERCAN HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hisse Senedi, Tahvil, Kaliteye Doğru Kaçış, DCC-GARCH, DCC-GJR-GARCH, Stock, Bond, Flight-To-Quality, DCC-GARCH, DCC-GJR-GARCH
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Tahvil Ve Hisse Senedi Piyasalarının Ortak Hareketi: Gelişmekte Olan Ülkeler Üzerine Bir İnceleme Modern portföy teorisi etkin bir portföy için risk ve getiri ilişkisini kurmada, birbirleriyle negatif korelasyona sahip yatırım araçlarından faydalanılmasının gerektiğini savunmaktadır. Finansal krizler ile ekonomik liberalizasyon süreçleri hisse senedi piyasaları arasındaki korelasyonu arttırmaktadır. Dolayısıyla yatırımcılar sabit faizli piyasalara yönelmektedir. Sabit faizli bir enstrüman olan tahviller ile hisse senetleri arasındaki korelasyon tespit edilmesi yatırımcılar için önemlidir. Finansal literatürde tahvil ve hisse senedi piyasaları arasındaki korelasyon kaliteye doğru kaçış (flight-to-quality) adı altında ifade edilmektedir. Bu tezin amacı gelişmekte olan Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan ve Rusya ülkelerinin borsaları için kaliteye doğru kaçış hipotezini araştırmaktır. Çalışmada JP Morgan Emerging market veri tabanından Ekim 31, 2012 ile Ekim 11, 2016 dönemi kapsamında borsa serilerinin günlük frekanslı verilerle ilk olarak oynaklığı hesaplamak için GARCH ve GJR-GARCH modelleri, ikinci olarak zamana bağlı değişen korelasyon olup olmadığını bulmak için DCC-GARCH ve DCC-GJR-GARCH modelleri kullanılmıştır. Sonuç olarak gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi ve tahvil piyasaları arasında pozitif korelasyon bulunduğu için hipotez reddedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bond And Stock Market Comovement: Evidence From Emerging Markets The theory of modern portfolio suggest that it is needed to be benefitted from investment tools with negative correlation to be able to ofset the risk and return with each other. Financial crisis and economic liberalisation processes increases the correlation between stock markets. Therefore, investors tend to invest in fixed interest markets. It is important for investors to identify the correlation between the bond – as a fixed interest instrument – and stock. The correlation between the bond and stock markets is defined in financial literature as flight-to-quality phenomenia. The purpose of this thesis is to investigate the validation of hypothesis of flight-to-quality in Turkey, The Czech Republic, Greece, Hungary, and Russia. In this research, firstly, the models of GARCH and GJR-GARCH models are used to calculate volatility with daily-frequency data with the JP Morgan Emerging market database in between 31st October, 2012 and 11th October, 2016. Secondly, to identify whether there is a correlation changing in accordance with time the models called as DCC-GARCH and DCC-GJR-GARCH are employed. As a result, the hypothesis is rejected, because there is a positive correlation between stock and bond in the developing countries.