Değerler ve girişimcilik eğilimlerinin Gaziantep sanayicisi ve üniversite öğrencileri açısından incelenmesi
  1. Tez No: 140930
  2. Yazar: HALİL EKİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHSİN HALİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, Schwartz Değer Listesi, Dinsel yönelim, Aile değişimi, Bireycilik-Toplulukçuluk, Values, Scharwtz Value Survey, Religiosity, Family change, Individualism- Collectivism
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET DEĞERLER VE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİNİN GAZİANTEP SANAYİCİSİ VE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ EKİCİ, Halil Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Muhsin HALİS Eylül, 2004 Bu araştırma, yakın zamanlarda geliştirilmiş ve kültürlerarası geçerliği saptanmış ve özellikle de Türk kültürüne uygunluğu saptanmış olan Schwartz Değer Envanterine, dört değerin de eklenmesiyle birlikte, 145 üniversite öğrencisine ve 262 sanayiciye uygulanmasıyla ilgilidir. Çalışmada, ayrıca, girişimci adayları olan öğrenciler ile birer girişimci olan sanayicilerin değerlerini ve girişimcilik eğilimlerini belirlemek, girişimcilik eğilimlerini değerleri açısından karşılaştırmak için 24 maddeden oluşan bir“girişimci eğilimleri”surveyi de kullanılmıştır. Girişimci adayları olan öğrenciler ile sanayicilerin, girişimcilik eğilimleri, aile tanımları ve dinsel yönelimlerinin değerlerle olan ilişkisi incelenmiştir. Çok boyutlu alan analizi, eklenen dört değerin Schwartz'in değer kuramında öngörülene benzer bir yapı içinde ve beklenen değer tiplerinde yer aldığını göstermektedir. Bu araştırma çerçevesinde girişimci değerleri ile girişimcilerin işlerinden duydukları tatmin derecesi arasındaki ilişki ortaya konulacaktır. Bu ana amacın yanı sıra aşağıdaki amaçlara ulaşılmaya çalışılmıştır; 1. Girişimcilerin değer öncelikleri hakkında yargıya varmak, 2. Girişimcilerin girişimcilik kararları hakkında bilgi edinmek, 3. Girişimcilerin bireysel ve çevresel özellikleri ile değer öncelikleri arasındaki ilişkiyi irdelemek, 4. Girişimcilerin bireysel ve çevresel özellikleri ile girişimcilik kararları arasındaki ilişkiyi irdelemek.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATION OF VALUES AND ENTREPRENEURSHIP TENDENCIES OF ENTERPRENEUR AND STUDENTS IN GAZİANTEP by EKİCİ, Halil Masters Thesis in Social Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Muhsin HALİS September, 2004 This study is about the application of schwartz value survey (with the adition of four values) which was recently developed, whose intercultural validity was accepted, especially, whose suitability for Turkish culture was admitted to 145 Turkish university students and to 262 Turkish enterpreneur also, in this study, we used“enterpreneur trends”survey which contained 24 items in order to determine students ( who will be enterpreneur) values and enterpreneurs ( who are enterpreneurs ) values and to compare their enterpreneurship trends in terms of values.The relationship between enterpreneurs and students enterpreneurship trends, family descriptions, religions trends values has been investigated. The multidimential space analysis showed that the additional values emerged in expected value types, exhibiting a structure similar to the one proposed in Schwartz's theory of values. Within the framework of this research, the relationship between enterpreneur values and the satisfaction degree they get from their work will be studied. Besides this main purpose, we have also tried to reach the following purposes. 1. To reach a judgement about enterpreneurs value priorities, 2. To acquire information about enterpreneurs enterpreneurship decisions 3. To investigate the relations between enterpreneurs individual and their value priorities. 4. To investigate the relationship between enterpreneurs individual and environmental characteristics and enterpreneurship decisions.