Stereotype content and emotions about various groups: A test of a structural model
Değişik gruplarla ilgili kalıpyargıların içeriği ve duygular: Yapısal modelin sınanması
- Tez No: 140981
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE ATACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: kalıpyargılar, önyargılar, duygular, statü, rekabet, mixed stereotype content stereotypes, prejudice, emotions, status. iv
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
KISA ÖZET Değişik Gruplarla İlgili Kahpyargılann İçeriği ve Duygular Yapısal Modelin Sınanması Sabiha Gökçe Güngör Bu çalışma, farklı sosyo-ekonomik statüdeki (SES) çalışan ve çalışmayan erkek ve kadm gruplarına ve Türkiye'deki birkaç belirgin gruba olan kalıpyargı ve duygulan incelemiştir. Fiske, Cuddy, Glick ve Xu'nun (2002) kalıpyargı içeriği modeli kullanılarak, bu modelin başka bir kültürde ve başka gruplar üzerindeki geçerliliği sınanmıştır. Katılımcılar 16 hedef grubu, işinin ehli olma, sıcakkanlılık, statü, rekabet ve duygu ölçeklerinden oluşan bir anketle değerlendirmişlerdir. Beklendiği gibi, işinin ehli olma ve sıcakkanlılık boyutlarının kahpyargılann içeriğini açıkladığı bulunmuştur. Aynca belirleyici değişkenler olan statü ve rekabetle, kalıpyargı boyutlarının ilişkili olduğu görülmüştür. Statü, grupların işinin ehli görülüp, sıcakkanlı görülmemesini belirlemiştir. Rekabet de sıcakkanlı görülmemeyi belirlemiştir. İki boyutta ters yönde kalıpyargı içeriği görüşüne (babaerkil ve gıpta içerikli kalıpyargılar) destek bulunmuştur. Duygularla ilgili sonuçlar da büyük ölçüde beklenilen şekildedir. Babaerkil kalıpyargı gösterilen gruplara karşı acıma ve bir miktar hayranlık, gıpta içerikli kalıpyargı gösterilen gruplara karşı hayranlık ve bir miktar endişe, sıcakkanlı görülmeyip bir miktar işinin ehli görülen gruplara karşı küçümseme ve endişe, ve işinin ehli görülmeyip bir miktar sıcakkanlı görülen gruplara karşı acıma duygulan belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Stereotype Content and Emotions About Various Groups: A Test of a Structural Model by Sabiha Gökçe Güngör The present study examined stereotypes and emotions regarding working and non-working men and women groups of different socio-economic status (SES) and a few other visible groups in Turkey in a test of a model of stereotype content proposed by Fiske, Cuddy, Glick and Xu (2002). Participants rated 1 6 target groups in a questionnaire on stereotypes, emotions and social structural variables, namely, status and competition. As expected, competence and warmth dimensions were found to explain stereotype content. Also, social structural variables were related to perceptions of competence and warmth. Status predicted competence and lack of warmth. Competition predicted lack of warmth. The mixed stereotype content model (groups with paternalistic and envious stereotype content) was supported. Findings regarding emotions for the most part were in line with predictions from the model. Pity and some degree of admiration toward groups with paternalistic stereotypes was found along with, admiration and some degree of anxiety toward groups with envious stereotypes, contempt and anxiety toward groups that are low warmth but moderately competent, and pity toward groups that are low competent but moderately warm.