Meslek eğitiminde projeye dayalı öğretimin öğrencilerin akademik başarılarına ve bilgilerinin kalıcılığına etkisi
The Effect of project based learning to students academic sucess and retention in vocational education
- Tez No: 141142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MAHİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: proje, projeye dayalı öğrenme, Project, Project based learning
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
I MESLEK EĞİTİMİNDE PROJEYE DAYALI ÖĞRETİMİN ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARINA VE BİLGİLERİNİN KALICILIĞINA ETKİSİ Zeynep KDLIÇ (Yüksek Lisan Tezi) GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZET Bu araştırmanın amacı, meslek eğitiminde projeye dayalı öğrenme yaklaşımının öğrencilerin akademik başarısına ve bilginin kalıcılığına etkisini incelemektir. Bu çalışmada deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırma 2003-2004 öğretim yılı bahar döneminde Ankara îli, Elmadağ İlçesi, Elmadağ Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Endüstri Meslek Lisesi okulunda, Bilgisayar bölümü lise 2.smıflarda yapılmıştır. Araştırma yansız olarak atanan, deney (n = 15) ve kontrol (n = 14) grubu olmak üzere iki grup üzerinde yürütülmüştür. Öğrencilerin konuyla ilgili ön bilgilerini ölçmek için ön-test uygulanmıştır. Lise 2.sınıf Atölye (Pascal Programlama Dili) dersine ait Dosyalama ünitesinde gerçekleştirilen çalışmada, deney grubunda projeye dayalı öğretime göre ders işlenirken kontrol grubunda geleneksel öğretim devam ettirilmiştir. Uygulamanın yapıldığı üniteden önce ve sonra, her iki grubun öğrencilerinden dersin işlenişi ile ilgili görüşleri alınmıştır ayrıca uygulama süresince öğrencilerle görüşmeler yapılmıştır. Bu çalışma dört hafta sürmüştür ve uygulaması sonunda son-test, dört hafta sonra da kalıcılık testi uygulanmıştırII Elde edilen verilerin istatistik çözümlerinde SPSS programından faydalanılmış aritmetik ortalama, standart sapma, t testi kullanılmıştır. Bulgular uygulama gruplarıyla sınırlı tutulmuştur. Çalışmanın sonuçları şöyle özetlenebilir, denel işlem sonrası öğrencilerin akademik başarısı ve bilginin kalıcılığı açısından gruplar arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill THE EFFECT OF PROJECT BASED LEARNING TO STUDENTS' ACADEMIC SUCCESS AND RETENTION IN VOCATIONAL EDUCATION (Master Thesis) GAZI UNIVERSITY EDUCATION SCffiNCE INSTITUTE SUMMARY The aim of this research is to investigate the effect of project based learning approach to student's academic success and retention. In this study, experimental method is used. The research has been made on computer department students, two high school classes at Elmadağ Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Endüstri Meslek Lisesi, Ankara Elmadağ in 2003-2004 spring semester. The research was carried out on both experiment (n = 15) and control (n = 14) groups. Experiment and control groups were assigned randomly. A pre-test was applied to measure the pre-knowledge of students. In the study, which was held at File Unite belonging to high school 2 Workshop (Pascal Programming Language) class, while a class was made in experiment group with Project Based Education, traditional education was continued in control group. Before and after the unit, the application was made; the opinions about the form of teaching were gathered from the students. Besides that the interviews were made with students during the application. This study lasted four weeks and at the end of its application last-test and a four week later retention-test was applied. In the statistical analysis of solution of the data gathered, SPSS program was utilized and arithmetic average, standard deviation and t-test was used.IV The result of the study can be summarized as: after the experimental process, considering both the academic success and retention rate of the students, a difference is observed in favor of experiment group.