Kişilere karşı suç haberlerinin, internet gazetelerinde cinsiyete göre yansıtılışına ilişkin karşılaştırmalı bir inceleme
A comparative study about the news on crimes committed against individuals in online newspapers
  1. Tez No: 141286
  2. Yazar: AYŞE ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ÖĞÜN BOYACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Patriarchal ideology, Communication, Online Journalism, News, Gender, Female Criminality
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kişilere Karşı Suç Haberlerinin Internet Gazetelerinden Yansıtılışına İlişkin Karşılaştırmalı Bir İnceleme, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. İletişim dünyasında yaşanan gelişmelerde, özellikle internetin günlük hayata girmesi ile birlikte, baş döndürücü bir hıza ulaşıldığı görülmektedir. İletişim teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak çoğalan kitle iletişim araçlarının, internet kullanımını yaygınlaştırdığı söylenebilir. Bu anlamda, internet gazeteciliğinin, kitle iletişim araçlarının çeşitliliğine ve internet kullanımının yaygınlaşmasına iyi bir örnek olduğu düşünülmektedir. Geleneksel gazeteciliğe alternatif olarak görülen internet gazeteleri tarafından yayımlanan haberlerin, geleneksel anlayışın yeniden üretilmesine ne ölçüde katkıda bulunduğu, bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmada, ataerkil düşünce, hemen her toplumda yüzyıllardır varlığını sürdürüyor olması dolayısıyla geleneksel bir anlayış biçimi olarak ele alınmıştır. Feminist hareketle birlikte sorgulanma sürecine giren ataerkil anlayışta, bugüne kadar köklü bir değişimin yaşanmaması, ataerkil anlayışın bir taraftan eleştirilirken bir taraftan da yeniden üretildiği düşüncesini akla getirmiştir. Bu düşünceden hareketle, çalışmada kişilere karşı suç haberleri, internet gazetelerinden cinsiyete göre yansıtılışı açısından incelenmiş, elde edilen veriler, ataerkil anlayışın genelde kadın olgusuna özelde ise kadın suçluluğuna bakışı çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışmada, doküman incelemesi yöntemi kullanılmış; kişilere karşı suç haberlerine ilişkin verilere, çalışma kapsamındaki internet gazetelerinin 2004 yılı arşivleri taranarak ulaşılmıştır. Bulgular, kişilere yönelik suç haberlerinde kullanılan dil ve ifadelerin cinsiyete göre değiştiğini göstermektedir. Aynı ya da benzer suçu işleyen kadın ve erkek suçlu ile aynı ya da benzer saldırıya uğrayan kadın ve erkek kurban için, kadının ve erkeğin ataerkil anlayışa göre belirlenen toplumsal cinsiyet rollerine göre farklı ifadeler kullanıldığı saptanmıştır. Çalışma sonucu elde edilen bulgulara dayanarak, en son teknolojiyi kullanan çalışma kapsamındaki internet gazetelerinin, yeni bir anlayışın oluşumuna katkıda bulunmaktan daha çok, geleneksel düşüncenin, bir anlamda, taşıyıcılığını üstlendikleri sonucuna ulaşmak olası görülmektedir.Anahtar Sözcükler. Ataerkil Düşünce, İletişim, Internet Gazeteciliği, Haber, Toplumsal Cinsiyet, Kadın Suçluluğu
Özet (Çeviri)
A Comparative Study about the News on Crimes Committed against individuals in Online Newspapers, Master's Thesis, Ankara, 2006. Developments in the communication technology have accelerated especially with the emergence of the internet in daily life. The internet is used widely in parallel to these developments in the communication field. In this context, online journalism illustrates best the diversity of the mass communication media and the common use of internet. Online newspapers are accepted as an alternative to traditional journalism. The subject of this study is to understand the extent of the contribution of the news in the consolidation of the patriarchal values. Although the patriarchal values have been criticized by the feminist movement, until now, a radical change in the patriarchal ideology has not been realized. While the patriarchal mentality is being criticized, it is strengthened at the same time. Starting with this assumption, the study focuses on how online newspapers deliver crime news based on gender. Results obtained from the study are evaluated to present the framework of the patriarchal ideology towards the women, particularly female criminality. In the study, as a research method, document analysis was used. The online newspaper archives for the year 2004 were searched and examined. Results show that, the language and the expressions used in the news on the crime against another person change according to gender. News on men and women offenders who commit similar crimes is presented with entirely different set of expressions and language which evokes the gender roles determined by the patriarchal mentality. Based on the findings obtained from this study, it is possible to conclude that the online newspapers examined in this study, which are accepted as an alternative to the traditional newspapers, accentuate the traditional thought instead of contributing for the creation of a new understanding.