Çok kriterli karar verme süreci için bir karar destek sistemi geliştirilmesi ve savunma sanayinde uygulanması
Design of a decision support system for multicriteria decision making and an application in defense industry
  1. Tez No: 141411
  2. Yazar: CEVAHİR İNAN CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ULUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karar Destek Sistemleri(KDS), Çok kriterli karar verme, Analitik Hiyerarşi Süreci, Grup Karar Verme, Kurumsal Kaynak Planlaması Sistemleri, Decision Support Systems (DSS), Multicriteria Decision Making (MCDM), Analytic Hierarchy Process (AHP), Group decision making, Enterprise Resource Planning Systems (ERP)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
11 ÖZET CAN, Cevahir İnan. Çok Kriterli Karar Verme Süreci İçin Bir Karar Destek Sistemi Geliştirilmesi ve Savunma Sanayinde Uygulaması, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu tez çalışması ile çok kriterli karar verme süreci için bir karar destek sistemi geliştirilmesi düşünülmüştür. Bu karar destek sistemi ile Savunma Sanayinde faaliyet gösteren bir firmanın Kurumsal Kaynak Planlaması Sistemi seçimi kararının verilmesi planlanmıştır. Geliştirilen Karar Destek Sistemi, çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan Analitik Hiyerarşi Sürecini kullanmaktadır. Karar Destek Sistemi kullanıcıya karar verme süreci boyunca - kriter hiyerarşisi oluşturma aşamasından, sonucun analizini yapma aşamasına kadar - destek vermektedir. Sistem, farklı problemler için kullanılmaya uygun bir sistemdir. Karar Destek Sistemi'nin grup karar verme sürecini de desteklemesi gerektiği düşünülerek, Analitik Hiyerarşi Süreci ile grup karar verme sürecinde kullanılan iki farklı yöntem olan Bireysel Hükümlerin Birleştirilmesi ve Bireysel Yargıların Birleştirilmesi teknikleri sisteme dahil edilmiştir. Karar Destek Sistemi, bir Savunma Sanayi firmasının Analitik Hiyerarşi Süreci ile Kurumsal Kaynak Planlaması Sistemi seçimi karar verme problemi uygulamasında kullamlmıştrr. Farklı disiplinleri temsil eden 8 kişinin oluşturduğu bir grup bu ortak amaç doğrultusunda Analitik Hiyerarşi Sürecini uygulayarak en iyi alternatif seçimini yapmıştır. Çok kriterli karar verme süreci için geliştirilen Karar Destek Sistemi Visual Basic 6.0 programı yazılımı kullanılarak geliştirilmiş, bazı raporlamalarda Internet Explorer web tarayıcısından faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT CAN, Cevahir İnan. Design of a Decision Support System for Multicriteria Decision Making and an Application in Defense Industry, M.A. Thesis, Ankara, 2006. The main subject of this thesis is the design of a Decision Support System for Multicriteria Decision Making. The system is planned to use for the decision of selection of Enterprise Resource Planning System for a firm performing in Defense Industry. The developed Decision Support System is based on Analytic Hierarchy Process, a Multi Criteria Decision Making method. Decision Support System supports the user throughout the decision process, from construction of criteria hierarchy framework step to analysis of the results step. The system is applicable to be used for different problems. As the decision support system is thought to need supporting group decision making, two methods used in group decision making with Analytic Hierarchy Process is added to system, the Aggregation of Individual Judgments and the Aggregation of Individual Priorities. Decision Support System is used in Enterprise Resource Planning System selection for a defense industry firm with Analytic Hierarchy Process application. 8 decision makers from different disciplines have formed a group, for the common purpose to apply Analytic Hierarchy Process and select the best alternative. The Decision Support System developed for Multicriteria Decision Making is coded with Visual Basic 6.0 and Internet Explorer web browser is used for some reporting.