P53, Bcl-2 ve Ki67'nin premalign servikal lezyonlarda ve serviks kanserindeki rolü
The possible role of P53, Bcl-2 and Ki67 in premalignant cervical lesions and cervix cancer
- Tez No: 141710
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ TEZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cervical Intraepithelial Neoplasia, Cervix Cancer, p53, Bcl-2, Kİ67. 56
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET p53, Bcl-2 ve Ki67'nin serviks kanseri karsinogenezindeki rolü ve premalign lezyonlann progresyon potansiyelini belirlemedeki önemini ortaya koymayı amaçlayan çalışmamızda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalına Şubat 2002- Mayıs 2004 tarihleri arasında patolojik smear sonucu nedeni ile başvuran ve servikal biyopsi alınan ya da myoma uteri, menometroraji gibi benign nedenlerle histerektomi yapılan ve patolojik incelemede CİN I-H-III ya da serviks kanseri tanısı alan hastaların patoloji materyallerinde immunohistokimyasal yöntemle p53, Bcl-2 ve Kİ67 ekspresyonuna bakılmıştır. Hastalar 4 grup halinde incelenmiştir. CİN I grubunda 14 olgu, CİN II grubunda 5 olgu, CİN IH grubunda 8 olgu ve skuamoz hücreli serviks kanseri gubunda 14 olgu olmak üzere toplam 41 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Ayrıca çalışmaya servikal patoloji dışındaki malign olmayan nedenlerle histerektomi yapılan ya da smear sonucu patolojik olmasına rağmen servikal biyopside preinvaziv ya da invaziv malign lezyon saptanmayan toplam 22 olgu kontrol grubu olarak dahil edilmiştir. Çalışmamızda p53 ve Kİ67 ekspresyonunda normal skuamoz hücreli epitelden skuamoz hücreli serviks kanserine doğru gidildikçe artış izlenmiştir. Bcl-2 ekspresyonu için böyle bir ilişki tesbit edilmemiştir. İstatistiksel değerlendirmede p53 ve Kİ67 ekspresyonu açısından kontrol grubu ile serviks kanseri grubu arasında anlamlı farklılık tesbit edilirken, Bcl-2 ekspresyonu açısından gruplar arasında anlamlı farklılık tesbit edilmemiştir. Çalışmamız serviks kanserine progresyonda p53 ekspresyonunun rolü olduğunu ancak, Bcl-2 ekspresyonunun rolü olmadığını ortaya koymuştur. Ayrıca çalışmamıza göre Kİ67 ekspresyonu düşük grade' li CİN lezyonlanmn progresyon potansiyelini belirlemede kullanılabilir. Anahtar KelimelenServikal İntraepiteliyal Neoplazi, Serviks Kanseri, p53, Bcl-2, Kİ67. 55
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this study is to assess the value of p53, Bcl-2 and Kİ67 expression in the carcinogenesis of cervical cancer and the importance of these factors in determining the agressiveness of premalignant cervical lesions. The pathology specimens of the patients with a diagnosis of normal squamous epithelium, CIN I, CIN n, CIN HI and squamous cell carcinoma were evaluated immunohistochemically for the expression of p53, Bcl-2 and Ki67. Totally 63 cases consisting of 22 cases of normal squamous epithelium, 14 cases of CIN I, 5 cases of CIN E, 8 cases of CIN HI and 14 cases of squamous cell carcinoma were included in our study. The expression of p53 and Kİ67 was found to increase in direct relation to grade of CIN where as such a trend was not observed for Bcl-2. There was a significant correlation between p53 and Kİ67 expression and cervical cancer but there was no significant correlation between Bcl-2 expression and premalignant and malignant cervical lesions. It's concluded that p53 expression may have a role in the progression of premalignant cervical lesions to squamous cell cervical carcinoma where as Bcl-2 expression has no role in progression to squamous cell cervical carcinoma. Ki67 expression can be used in determining the agressiveness of low grade CIN lesions.