Gebe rat fetüslerinde tek ve tekrarlanan doz kortikosteroid kullanımının organ matürasyonu ve beyin gelişimi üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi
To compare the effect of single and repeated course of corticosteroids on fetal maturation and brain growth
- Tez No: 141740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KAFKASLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: fetal akciğer matürasyonu, tek ve tekrarlanan dozlarda kortikosteroid, fetal büyüme, beyin gelişimi 54
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
7- ÖZET TEK VE TEKRARLANAN DOZ KORTİKOSTEROİD KULLANIMININ FETAL MATÜRASYON VE BEYİN GELİŞİMİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Tek ve tekrarlanan doz kortikosteroidierin fetal akciğer matürasyonu, doğum ağırlığı, boyu, baş çevresi, tüm beyin ağırlığı, beyin uzunluğu ve beyin genişliği üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması. Yöntem: Kırk-iki tane Sprague-Dowley cinsi rat 6 gruba ayrıldı. Gebe ratlara gebeliğin 16,17 ve 18. günlerinde intramuskuler betametason ( 0.5mg/kg ) ve kontrol grubuna da şalin solüsyonu verildi. Ratlar 19. gün ( preterm ) ve 22. gün ( term ) olarak doğurtuldu. Sezeryanla doğumu takiben doğum ağırlıkları ( gram ), boy uzunlukları ( santimetre ), baş çevreleri ( santimetre ), tüm beyin ağırlıkları ( gram ), tüm beyin en uzun ön-arka çapı ( milimetre ) ve beyin genişliklerinin ( milimetre ) ölçümünü yaptık. Histopatolojik olarak akciğer matürasyonun değerlendirilmesinde glandüler evre, glandüler-kanaliküler evre, kanaliküler evre, kanaliküler-sakküler evre ve sakküler evre kullanıldı. Bulgular: Preterm kontrol grubu, tek doz kortikosteroid alan grup ve tekrarlanan doz kortikosteroid alan gruplar arasında doğum kilosu, boy uzunluğu, baş çevresi ve tüm beyin ağırlığı açısından anlamlı fark bulunmadı ( p< 0.05 ). Pretermlerde histopatolojik olarak tek doz kortikosteroid verilen grupta akciğer matürasyon evresi 71.4% glandüler evre, %28.6 glandüler-kanaliküler evre, tekrarlanan doz kortikosteroid alan grupta %42.9 glandüler evre, %14.3 glandüler-kanaliküler evre, %42.9 kanaliküler evre, kontrol grubunda %71.4 glandüler-kanaliküler evre, %28.6 kanaliküler evre olarak bulunmuştur. Sonuç: Gebe tatlarda tek ve tekrarlanan dozlarda kortikosteroid kullanımı fetal doğum ağırlığında, boy uzunluğunda, baş çevresinde ve beyin gelişiminde gecikmeye neden olmamaktadır.
Özet (Çeviri)
8- SUMMARY TO COMPARE THE EFFECT OF SINGLE AND REPEATED COURSE OF CORTICOSTEROIDS ON FETAL MATURATION AND BRAIN GROWTH Objective: To compare the effects of single and repeated courses of corticosteroids on fetal lung maturation, size at birth, head circumference and brain growth in fetal rats. Method: Fourty two Sprague-Dowley rats were divided into 6 groups. Pregnant rats were given intramuscular betamethasone ( 0.5 mg/kg ) at 16 days gestation followed at 17 and 18 days by equivalent volumes of sterile normal saline ( n=6 ) or betamethasone ( n=6 ). Controls received equivalent volumes of sterile normal saline at all three intervals ( n=6 ). Rats were delivered at 19 ( preterm ) or 22 ( term ) days. After cesarean delivery, we measured birth weight ( grams ), length ( centimeters ), head circumference ( centimeters ), weights ( grams ) whole brain, maximum cerebral anterior-posterior length and width ( milimeters ). Histopatologically we found lung maturation stage as a glandüler stage, glandüler-canalicular stage, canalicular stage, canalicular-sacculer stage and sacculer stage.