Endotoksin ile indüklenmiş koryoamniyonit gebe sıçan modelinde magnezyum ve fingolimodun fetal inflamatuvar belirteçlere etkisi
Effects of magnesium and fingolimod on fetal inflammatory markers in endotoxin-induced chorioamnionitis pregnant rat model
- Tez No: 553022
- Danışmanlar: PROF. DR. MEKİN SEZİK
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Fingolimod, İnflamasyon, Magnezyum, Nöroprotektif, Fingolimod, Inflammation, Magnesium, Neuroprotective
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Fingolimod, nörokoruyucu ve enflamasyon önleyici etkileri nedeni ile hastalık modifiye edici ilaç olarak multipl skleroz tedavisinde kullanılmaktadır. Sıçan modelindeki önceki deneysel araştırmalarımızda antenatal fingolimod tedavisinin fetal nörokoruyucu etkiler göstermesinden yola çıkarak mevcut tez çalışmasında antenatal fingolimod uygulamasını standart nörokoruyucu tedavi olan magnezyum sülfat ile karşılaştırmayı amaçladık. Fingolimod ve magnezyum sülfatın (mg-sülfat) kombine kullanımının fetal beyin hasarını önlemede tek ilaçlı profilaksiden daha etkin olduğu hipotezini kurduk. Yöntem: Toplam 28 gebe rat 0.80 gebelik süresinde 7 deneysel gruba bölündü: (1) Tedavisiz periton içine (IP) serum fizyolojik (SF), (2) Tedavisiz IP endotoksin (1 mg/kg), (3) IP endotoksin + subkütan (sc) mg-sülfat (270 mg/kg yükleme dozunu takiben doğuma kadar her 20 dakikada bir 27 mg/kg idame), (4) IP endotoksin + IP tek doz fingolimod (4 mg/kg), (5) IP endotoksin + mg-sülfat + fingolimod, (6) SF + fingolimod ve (7) SF + mg-sülfat + fingolimod. Endotoksin uygulaması sonrası 4. saatte histerotomi ile preterm doğum gerçekleştirildi ve fetal beyin örnekleri elde edilerek interlökin-6 (IL-6), interlökin-10 (IL-10) ve S100 beta boyamaları immünohistokimya ile değerlendirildi. Karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi kullanıldı. Bulgular: Endotoksine maruz bırakılan hayvanlarda kontrollere göre IL-6, IL-10 ve S100 beta boyanmasındaki artış ile deneysel modelin geçerliliği doğrulandı. Mg-sülfat ve fingolimodun, endotoksine maruz kalan hayvanlarda IL-6, IL-10 ve S100 beta boyanmasını azalttığı (tüm karşılaştırmalar için p 0.05). Sonuç: Fingolimod, inflamasyon ile indüklenen preterm beyin hasarına karşı cazip bir yeni ilaç adayıdır ve mg-sülfat ile kombine edildiğinde ilave etki söz konusu olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Fingolimod is a disease-modifying agent used in multiple sclerosis treatment with neuroprotective and anti-inflammatory effects. Our recent research showed fetal neuroprotective effects of antenatal fingolimod treatment in the rat model. Here, we aim to expand our knowledge on antenatal fingolimod therapy in comparison to standard neuroprotection with magnesium sulphate (mgsulphate). We also hypothesized that combined treatment (fingolimod plus mgsulphate) is more effective than single-agent prophylaxis against fetal brain injury. Methods: Twenty-eight pregnant rats were evaluated in 7 experimental groups at 0. 80 gestation: (1) intraperitoneal (IP) saline only, (2) IP endotoxin (1 mg/kg) only, (3) IP endotoxin + subcutaneous mg-sulphate (270 mg/kg loading dose followed by 27 mg/kg maintenance every 20 minutes until preterm delivery), (4) IP endotoxin + IP single dose fingolimod (4 mg/kg), (5) IP endotoxin + mg-sul sphate + fingolimod, (6) saline + fingolimod, and (7) saline + mg-sulphate + fingolimod. Preterm delivery was induced by hysterotomy 4 h after endotoxin administration, and fetal brain samples were evaluated for interleukin-6 (IL-6), interleukin-10 (IL-10), and S100 beta by immunohistochemistry. Mann-Whitney U-test was used for comparisons. Results: The validation of the experimental model was confirmed by increased IL-6, reflex increase in IL-10, and increased S100 beta staining in endotoxin-exposed animals compared to vehicle controls. Both magnesium and fingolimod decreased IL-6, IL-10, and S100 beta staining in endotoxin-exposed animals (p0.05 for all comparisons). Conclusion: Fingolimod is an attractive novel candidate drug against inflammation-induced preterm brain injury and seems to have an additive effect when combined with mg-sulphate.