Mekonyumla boyalı amnion sıvısının ve umbilikal kord plazma motilin düzeyinin infantil kolik gelişimi üzerine etkisi
The effect of meconium-stained amniotic fluid and umbilical cord plasma motilin level on the development of infantile colic
- Tez No: 141741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. MUTLU MEYDANLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Mekonyum, Motilin, İnfantil Kolik. 36, Meconium, Motilin, Infantile Colic. 37
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
VII. ÖZET MEKONYUMLA BOYALI AMNION SIVISININ VE UMBİLİKAL KORD PLAZMA MOTİLİN DÜZEYİNİN İNFANTİL KOLİK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİSİ Amaç: Travay sırasında amnion sıvısında saptanan mekonyum varlığı ve umbilikal kord plazma motilin düzeyi ile infantil kolik gelişimi arasındaki ilişkiyi araştırmak. Yöntem: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı' na başvuran 140 gebe çalışma kapsamına alındı. Travay esnasında amnion sıvısında mekonyum saptanan 47 ve amnion sıvısında mekonyum saptanmayan 93 infantm umbilikal kord plazma motilin düzeyleri değerlendirildi. Ayrıca bu infantlarm yaşamlarının ikinci ayın sonunda annelerine ulaşılarak infantil kolik gelişimi değerlendirildi. İstatistiksel analiz yöntemi olarak uygunluğuna göre ki-kare, Mann Whitney-U, bivariate korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Amnion sıvısında mekonyum varlığı ile yaşamın birinci ayında infantil kolik gelişimi arasında herhangi bir ilişki saptanmadı. Umbilikal kord plazma motilin düzeyi ile infantil kolik gelişimi arasında herhangi bir ilişki bulunmadığı belirlendi. Sonuç: Amnion sıvısında mekonyum varlığı ve plazma motilin düzeyleri ile infantil kolik gelişimi arasında herhangi bir ilişki bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
VIII. SUMMARY THE EFFECT OF MECONIUM - STAINED AMNIOTIC FLUID AND UMBILICAL CORD PLASMA MOTILIN LEVEL ON THE DEVELOPMENT OF INFANTILE COLIC Objective: To adress the effect of meconium-stained amniotic fluid and umbilical cord plasma motilin levels on the development of infantile colic. Method: One hundred and forty pregnant women referring to our department for labor were enrolled into the study. Umbilical cord plasma motilin levels were measured in 47 infants with meconium-stained amniotic fluid and 93 infants with no meconium. At the end of the second month of these infants' lives, the development of infantile colic were evaluated. The statistical analysis of the data was performed by using chi-square, Mann Whitney-U and bivariate correlation tests. Results: There was no correlation between the development of infantile colic and the presence of meconium-stained amniotic fluid. No association was found between umbilical cord plasma motilin levels and the development of infantile colic. Conclusion: There is no effect of meconium-stained amniotic fluid and umbilical cord plasma motilin levels on the development of infantile colic.