Çörek otu yağının sıçan karaciğer gelişimine etkisi
Effects of nigella sativa oil on development of rat liver
- Tez No: 315490
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer, rat, yenidoğan, çörek otu yağı, Liver, rat, newborn, nigella sativa oil
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çörek otu ve çörek otu yağı halk arasında sıklıkla kullanılmaktadır. Fakat gebelerin kullanımında yavruya toksik etkisi bilinmemektedir. Biz bu çalışmada çörek otu yağının rat fetüslerinde karaciğer gelişimine etkisini araştırmayı amaçladık.Çalışmamızda 4 tanesi kontrol, 6 tanesi deney grubu olmak üzere 10 adet dişi rat kullanıldı. Ratlar gebe bırakıldıktan sonra kontrol grubuna gebelik süresince 2,5 ml/kg/gün serum fizyolojik, deney grubuna ise 2,5 ml/kg/gün çörek otu yağı orogastrik yolla verildi. Gebelerin doğumlarını takiben yavru ratlar tartılıp servikal dislokasyonla sakrifiye edildi.Yavru ratlardan alınan karaciğerler tesbit ve doku takibi işlemlerinden geçirildi. Karaciğer bloklarından alınan kesitler Hemotoksilen-Eozin ve Masson Trikrom boyalarıyla boyanıp ışık mikroskobunda incelendi.Gruplar karşılaştırıldıklarında deney grubuna ait yenidoğan karaciğer dokularındaki histopatolojik bulguların, hidropik dejenerasyon dışında, kontrol grubundan istatistiki olarak farklı olmadığı görüldü. Sonuç olarak; gebelikte kullanılan çörek otu yağı, fetüste karaciğer üzerinde toksik bir etki yapmamıştır.
Özet (Çeviri)
Nigella Sativa and its oil is frequently consumpted among the common people. However its toxic effect on fetus isn?t known when it is consumpted by pregnant. In this study ve aimed to research the effect of nigella sativa oil on development liver of rat fetus.We took ten female rats, four of them were control group and six of them were experimental group. After pregnancy is provided 2,5 ml/kg/day serum physiologic treated to control group and 2,5 ml/kg/day nigella sativa oil treated to another group by orogastric way. After deliveries newborn rats were weighed in and sacrified by cervical dislocation.Livers had been obtained from newborn rats were treated for fixation and tissue following procedures. Hemotoksilen-Eozin and Masson Trikrom colors were treated to sections obtained from liver blocks, afterwards preparations were examined by light microscope.When comparing groups there was no statistically difference between groups in histopathological findings of liver tissues of infnants except hydrophic degeneration.In conclusion nigella sativa oil treated through pregancy have not toxically effected liver of fetus.