Polikistik over sendromlu hastalarda laporoskopik ovaryan multineedle (LOMNI) yönteminin hirsutizm, adet düzeni ve hormon düzeylerine etkisi
The effect of laparoscopic ovarian multineedle intervention (LOMNI) method, on hirsutism menstruation cycle and blood hormon levels in patients with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 141742
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, Laparoskopik ovaryan drilling, Laparoskopik ovaryan multineedle intervention (LOMNI), Polycystic ovary syndrome, laparoscopic ovarian drilling, laparoscopic ovarian multineedle intervention (LOMNI)
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
44 ÖZET Polikistik Over Sendromlu Hastalarda Laparoskopik Ovaryan Multineedle Intervention (LOMNI) Yönteminin Hirsutizm, Adet Düzeni ve Hormon Düzeylerine Etkisi Polikistik over sendromu, üreme çağındaki kadınların % 3-4'ünü etkiler. Hirsutizm yakınması olanların % 70 'inde polikistik over sendromu bulunmaktadır. Oligomenore de polikistik over sendromu hastalarında önemli bir sorundur. Laparoskopik ovaryan drilling (LOD) polikistik over sendromunun tedavisinde yıllardır uygulana gelen ve hala gelecek vaat eden bir tedavi yöntemidir. LOD klomifen sitrat tedavisine dirençli anovulatuvar infertil hastalarda ikinci sırada tercih edilen tedavi şeklidir. Yapılan çalışmaların meta-analizinde anovulatuvar polikistik sendromu olan hastalarda, LOD sonrası 6-12 aylık süre ve 3-6 siklus gonatotropinler ile ovulasyon indüksiyonu yapılanların karşılaştırılmasında kümülatif gebelik oranları arasında fark bulunamamıştır. Bununla birlikte LOD sonrasında çoğul gebelik riski azalmış beraberinde laparoskopik ovaryan yıkıcı prosedürlerde % 85 hastada postoperatif adezyon oluşumu potansiyel komplikasyon olarak görülmüştür. Bu çalışmada tararımızdan özel olarak tasarlanmış olan yeni bir laparoskopik aletin preliminer sonuçlan sunulmaktadır. Elektrik akımının kullanılmadığı bu yeni teknikle anovulasyonu olan polikistik over sendromu hastalan daha az travma ve daha az postoperatif yapışıklık ile tedavi edilebilir. Çalışmada, polikistik over sendromu olan hastaların endokrin değişiklikleri ve bunların hirsutizm, adet düzeni gibi periferik yansımalarım değerlendirmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
45 ABSTRACT The Effect of Laparoscopic Ovarian Multineedle Intervention (LOMNI) Method on Hirsutism, Menstruation Cycle and Blood Hormon Levels in Patients With Polycystic Ovary Syndrome Poycystic ovary syndrome affects about 3 - 4 % of the total women population in active reproductive period and this syndrome is also present in 70 % of people with hirsutism complaint. Oligomenorrhoea is another important problem in patients with polycystic ovary syndrome. Laparoscopic ovarian drilling method is still widely in use for years in polycystic ovary syndrome treatment and also promises for the future. This method is a secondary treatment modality in anovulatory infertile patients who are resistant to the clomifene citrate treatment. In meta - analysis of the conducted studies, there was no statistically significant difference after laparoscopic ovarian drilling between the 6 months and 3 cycles and 12 months and 6 cycles of gonadotropin treated ovulation induction groups by means of cumulative pregnancy rates. Multiparity possibility has been decreased after LOD treatment, however post - operative adhesion formation has been observed in 85 % of patients as a potential complication. In this study, we present the preliminary results of a new laparoscopic tool which has been specially designed by us. Anovulatory patients with policystic ovary syndrome can be treated with less trauma and post - operative adhesion complication with this new method, in which the electricity is not used. In the present study, we aimed to evaluate the hormonal changes and other reflections of these changes like hirsutism and menstrual cycle disorders in patients with polycystic ovary syndrome.