Kronik günlük baş ağrısında akapunktur tedavisinin sonuçlarının değerlendirilmesi
The evaluation of the result of acupuncture treatment in chronic daily headcine
- Tez No: 141835
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN RİFAT KAYUNCUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Kronik günlük baş ağrısı, akupunktur, ağrı, Chronic daily headache, acupuncture, pain
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
53 ÖZET Kronik Günlük Baş Ağrısında Akupunktur Tedavisinin Sonuçlarının Değerlendirilmesi Kronik günlük baş ağrısı; oldukça sık görülen, sınıflandırma ve tedavisi konusunda henüz bir fikir birliğine varılmamış olan tedaviye dirençli bir baş ağrısı tipidir. Tedavisinde ilaç tedavilerinin yanında, ilaçsız bir yöntem olan akupunkturun etkin olduğunu gösteren bir çok yayın bulunmaktadır. Akupunktur ilaçsız tedavi seçeneği sunan, vücuttaki belirli noktalara iğne batırılmasıyla tedavi eden, özellikle ağrı tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Çalışmamızın amacı kronik günlük baş ağrısında akupunktur tedavisinin sonuçlarını plasebo kontrollü olarak değerlendirmektir. Çalışmaya kronik günlük baş ağrısı tanı kriterlerini karşılayan 56 hasta dahil edilmiştir. Tanı amacıyla hastalar ayrıntılı bir ankete tabii tutuldular. Psikolojik komorbiditeyi saptamak üzere Beck Depresyon Ölçeği uygulandı. Hastaların 34'üne gerçek akupunktur 22'sine plasebo akupunktur uygulandı. Tedavi sonucunda her iki grupta da ağrı şiddetleri, ağrı sıklıkları ve süreleri, ağrı beraberindeki bulantı, analjezik ilaç alımı, analjezik cevaptaki değişiklik ve iyileşme oranlarında belirgin azalma saptandı. Bununla birlikte genellikle olan ağrının VAS değeri dışındaki bütün parametrelerde gerçek akupunktur grubundaki etkinlik plasebo grubundakine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde üstün bulundu. Bu yönden kronik migren ve gerilim tipi baş ağrısı alt grupları karşılaştırıldığında, kronik migren grubunda gerilim tipi baş ağrısı grubuna göre gerçek akupunktur uygulaması plasebo uygulamaya göre daha üstün bulundu.
Özet (Çeviri)
54 SUMMARY The Evaluation of the Result of Acupuncture Treatment in Chronic Daily Headache Chronic Daily Headache is a type of intractable headache that is seen frequently. The lack of universal agreement about classification and treatment makes it difficult to classify patients. In many series, it is reported that acupuncture is also an effective nonpharmacological treatment for chronic daily headache as pharmacotherapy. Acupuncture is used in pain treatment by using needle in spesific points. The aim of this study is to evaluate the results of acupuncture treatment in chronic daily headache with plasebo controlled. Fifty six patients, who fulfiled the criteria of chronic daily headache, included in this study. A detailed questionnaire for each patient is applied for the diagnosis. At the same time Beck Deprassion Scala is used to psychological comorbidity. The real acupuncture is applied in 34 patients and plasebo acupuncture in 22 patients. As a result in both groups, apparent decrement is determined in the intensty, frequency, duration of pain, accompaning nausea, the use of analgesic treatment. However, the efficiency in the acupuncture group in all parameters except visüel analog scala of usually pain was fond meaningful higher according to the plasebo group. When we compaire chronic migraine and chronic tension type headache subgroups from this part, in chronic migraine the efficiency of real acupuncture application is significant excel than plasebo acupuncture.