Multipl skleroz'lu hastalarda otonom sinir sistemi tutulumunun, kalp hızı değişkenliğinin frekans tabanlı ölçüm yöntemiyle araştırılması
The investigation of heart rate variability, autonomic system dysfunction with frequency domain measurement method in multiple sclerosis patients
- Tez No: 141839
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT TOPAKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, kalp hızı değişkenliği, otonom fonksiyon, power spektral analiz, Multiple sclerosis, heart rate variability, autonomic functions, power spectral analysis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Multipl skleroz hastalarında otonom sinir sistemi fonksiyonlarını değerlendiren çalışmaların çoğu sempatik disfonksiyonu işaret etmektedir. Fakat sempatik aktivite artışı, parasempatik disfonksiyon veya hem sempatik hem de parasempatik disfonksiyon ile uyumlu sonuçlar da elde edilmiştir. Daha eski çalışmalarda ise sadece otonom disfonksiyondan bahsedilmiştir. Biz bu çalışmamızda, multipl sklerozda otonomik disfonksiyon hakkındaki hipotezlere katkıda bulunmayı amaçladık. Çalışmamızda, power spektral analiz yöntemi ile, test grubu olarak toplam 32 Multipl skleroz'lu hasta birey ile, yaşları test grubu ile uyumlu 32 sağlıklı kontrol grubu bireylerinde kalp hızı değişkenliğini inceledik. Elde ettiğimiz TP, VLF, LF, HF, LFnu, HFnu değerlerini ve LF/HF oranlarım hasta ve kontrol gruplarında karşılaştırdık. Parasempatik sistem fonksiyonunu yansıtan HF değerlerini hasta bireylerde, kontrol grubuna göre düşük bulduk.. Sempatik modülasyonun kantitatif belirleyicisi olan LFnu değerlerinde ise kontrol grubuna göre anlamlı artış bulduk. Yine sempatik fonksiyonu yansıtan LF değerlerini kontrol grubuyla benzer bulduk. Bu bulgular normal veya hafif artmış sempatik fonksiyonu; parasempatik hipofonksiyonu desteklemekteydi. Sempatovagal denge veya sempatik modülasyonu yansıtan LF/HF oram Multipl skleroz'lu hastalarda anlamlı derecede yüksekti. Bulgularımız Multipl skleroz'da otonomik disfonksiyon varlığını ileri süren çalışmalarla uyumludur.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY Many studies, which measure autonomic nervous system functions in multiple sclerosis patients, show sympathetic dysfunction. But also the results, which are harmonious with increasing in sympathetic activity, parasympathetic or both sympathetic and parasympathetic dysfunction were found. In the previous studies only autonomic dysfunction is discussed. Our aim was to evaluate the hypothesis about autonomic dysfunctions in multiple sclerosis. In our study we here investigated heart rate variability by using power spectral analysis in 32 patients with multiple sclerosis and 32 healthy volunteers whom ages are similar with control group. We compared TP, VLF, LF, HF, LFnu, HFnu values and LF/HF ratio in patients group with control group. In patient group the HF value which shows parasympathetic system functions was found higher than control group. We found significant increasing in LFnu values, which is a quantitative determiner of sympathetic modulation. Also we found LF values which shows sympathetic function, similar with control group. This findings supported parasympathetic hypofunction and normal or low increasing sympathetic function. The LF/HF ratio which shows sympatovagal balance or sympathetic modulation, was significantly higher in multiple sclerosis patients. Our findings are in favour of studies that confirm autonomic dysfunction in multiple sclerosis.