Deneysel efüzyonlu otitis mediada laktobasillus reuteri ile kortikosteroid ve lökotrien reseptör antagonistlerinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of lactobasillus reuteri with corticosteroid and leukotriene receptor antagonists in experimental effusional otitis media
  1. Tez No: 658477
  2. Yazar: COŞKUN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Efüzyonlu otitis media (EOM), Lactobacillus Reuteri, Metilprednizolon, Montelukast, Probiyotik, Otitis media (EOM) with effusion, Lactobacillus Reuteri, Methylprednisolone, Montelukast, Probiotic
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışmada; Efüzyonlu otitis medianın medikal tedavisinde kullanılan kortikosteroid ve lökotrien antagonistleri ile son zamanlarda önemi gittikçe artan probiyotiklerin etkinliklerini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmamızda 250-300 gram ağırlığındaki sağlıklı erişkin 35 erkek Wistar Albino cinsi sıçan kullanıldı. Tüm sıçanların kulaklarına, histamin dihidroklorid enjekte edilerek deneysel efüzyonlu otitis media oluşturuldu. 24 saat sonra sıçanların kulaklarına otomikroskopik değerlendirme yapılarak efüzyon gelişimi değerlendirildi. Kulak zarında; vaskülarizasyonda artma, retraksiyon, hava-sıvı seviyesi ve hava kabarcıklarının izlenmesi efüzyon lehine değerlendirildi. Efüzyon oluşumunun saptanması sonrası sıçanlara medikal tedavi verildi. Grup 1 (kontrol grubu), herhangi bir medikal tedavi almadı. Grup 2 (metilprednizolon grubu), 10 gün süre intraperitoneal 1mg/kg/gün metilprednizolon (Prednol L), Grup 3 (montelukast grubu) 10 gün süre intraperitoneal, 1mg/kg/gün montelukast (Notta), Grup 4 (probiyotik tedavi grubu) 10 gün süre oral olarak 5 damla/gün probiyotik (Biogaiga damla), Grup 5 (probiyotik profilaksi+tedavi grubu) intratimpanik enjeksiyon öncesi 10 gün ve efüzyon tespiti sonrası 10 gün boyunca, oral olarak 5 damla/gün probiyotik aldı. İlaç tedavisinin sonlanması ile 11. gün sıçanlar sakrifiye edildi. Otomikroskopik değerlendirmede efüzyonda iyileşme oranları ve histopatolojik incelemede orta kulak submukozasında 25 alanda nötrofil lökosit sayıları belirlendi. Histopatolojik değerlendirmeler kör bir patolog tarafından ışık mikroskopu altında yapıldı. Tüm veriler istatiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Otomikroskopik değerlendirmede; efüzyonda iyileşme oranları; Grup 2'de %78,6, Grup 3'de %50, Grup 4'de %7,1, Grup 5'de %85,7 tespit edilirken Grup 1'de iyileşme izlenmedi. Gruplar arası iyileşme oranları karşılaştırıldığında; Grup 1-2, Grup 1-3, Grup 1-5 ve Grup 4-5 arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (p0.001). Histopatolojik incelemede ortalama submukozal nötrofil lökosit sayılarının ortalama değerleri; Grup 1'de 90,66±11,13, Grup 2'de 16,42±19,26, Grup 3'de 27,71±20,89, Grup 4'de 46,07±19,29 ve Grup 5 'te 21,92±12,8 tespit edildi. Ortalama submukozal nötrofil lökosit sayılarının gruplar arası karşılaştırılmasında; Grup 1-2, Grup 1-3, Grup 1-4, Grup 1-5, Grup 2-3, Grup 2-4 ve Grup 4-5 arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü (p0.005). (Bonferroni düzeltmesi (0.05÷10=0.005). Sonuç: Kortikosteroidler, lökotrien antagonistleri ve probiyotikler nötrofil lökositlerin submukozal infiltrasyonunu azaltmakta ve EOM tedavisinde fayda sağlayabilmektedirler. Probiyotikler, profilaksi ve tedavi olarak kullanıldığında sadece tedavi olarak kullanılmasına göre daha yüksek bir anti inflamatuar etki göstermekte ve EOM tedavisinde daha başarılı olmaktadır. Bu antiinflamatuar etki metilprednizolan ile eşit düzeyde olabilmektedir. Dünya sağlık örgütü tarafından uygun dozlarda verildiğinde konakta sağlık açısından olumlu etkiler yaratan mikroorganizmalar olarak tanımlanan probiyotiklerin EOM açısından risk altındaki kişilerde besin takviyesi olarak kullanılması, fermente yiyecek ürünlerinin tüketiminin artırılması EOM önlenmesi ve tedavisi açısından faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study; It is aimed to compare the efficacy of corticosteroid and leukotriene antagonists used in the medical treatment of otitis media with effusion and the probiotics which have become more and more important recently. Material – Metod: In our study, 35 male adult Wistar Albino rats weighing 250-300 grams were used. Experimental otitis media with effusion was created by injecting histamine dihydrochloride into the ears of all rats. After 24 hours, otomicroscopic evaluation was performed to evaluate development of effusion in the ears of the rats. In tympanic membrane; increased vascularization, retraction, air-fluid level and monitoring of air bubbles were evaluated as effusion. After observing the effusion formation, rats were given medical treatment. Group 1 (control group) did not receive any medical treatment. Group 2 (methylprednisolone group) recieved 1mg / kg / day methylprednisolone (Prednol L) intraperitoneally for 10 days, Group 3 (montelukast group) recieved 1mg / kg / day montelukast (Notta) intraperitoneally for 10 days, Group 4 (probiotic therapy group) recieved 5 drops / day probiotics (Biogaiga drops) for 10 days, , Group 5 (probiotic prophylaxis + treatment group) received 5 drops / day probiotics orally for 10 days before intratimpanic injection and 10 days after effusion was detected. The rats were sacrificed on the 11th day after the end of medical treatment. In otomicroscopic evaluation, healing rates in effusion and in histopathological examination, neutrophil leukocyte numbers in 25 areas in the middle ear submucosa were determined. Histopathological evaluations were made by a blind pathologist under a light microscope. All data were compared statistically. Results: In automicroscopic evaluation; recovery rates in effusion; While it was determined as 78.6% in Group 2, 50% in Group 3, 7.1% in Group 4, 85.7% in Group 5, no healing was observed in Group 1. When the recovery rates between groups are compared; A statistically significant difference was found between Group 1-2, Group 1-3, Group 1-5 and Group 4-5 (p 0.001). Mean values of mean submucosal neutrophil leukocyte numbers in histopathological examination; It was determined 90.66 ± 11.13 in Group 1, 16.42 ± 19.26 in Group 2, 27.71 ± 20.89 in Group 3, 46.07 ± 19.29 in Group 4 and 21.92 ± 12.8 in Group 5. In comparison of mean submucosal neutrophil leukocyte numbers between groups; There was a statistically significant difference between Group 1-2, Group 1-3, Group 1-4, Group 1-5, Group 2-3, Group 2-4 and Group 4-5 (p 0.005). (Bonferroni correction (0.05 ÷ 10 = 0.005). Conclusion: Corticosteroids, leukotriene antagonists, and probiotics reduce submucosal infiltration of neutrophil leukocytes and may be useful in the treatment of EOM. When used as treatment with prophylaxis, probiotics have a higher anti-inflammatory effect than being used only as treatment and are more successful in EOM treatment. This anti-inflammatory effect may be on a par with methylprednisolone. The use of probiotics, which are defined as microorganisms that create positive health effects in the host at appropriate dosages by the world health organization, may be beneficial for EOM prevention and treatment by increasing the consumption of fermented food products in people at risk for EOM.