Multipl skleroz hastalarında ABR sonuçlarının değerlendirilmesi
Determination of ABR result of MS patients
- Tez No: 141900
- Danışmanlar: PROF. DR. TANFER KUNT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Multipl Skleroz, pür ton odyometri, ABR, Multiple sclerosis, pure tone odiometry, ABR
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
IV ÖZET Multipl Skleroz (MS), genetik ve çevresel faktörlerin kompleks etkileşimi ile oluşan otoimmun reaksiyonlar sonucu gelişen Santral Sinir Sisteminin (SSS) demiyelinizan hastalığıdır. MS başlangıç ve gidiş açısından kronik enfeksiyöz bir hastalığa benzemektedir. Bu hastalık benign olabilir, relaps ve remisyonlarla seyredebilir, primer veya sekonder progressif, şiddetli veya fatal gidiş gösterebilir. MS 'in tanısı, sınıflandırılması, sessiz ve semptomatik lezy onların tespiti, lezy onların lokalizasyonlan ve yapısal içeriklerini saptamak için İşitsel Beyin Sapı Cevaplan (ABR), Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ve Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) incelemelerinin birlikte yapılması gereklidir. Çalışmamızda, MS tanısı alan hastalarda rutin Kulak Burun Boğaz (KBB) muayenesi, pür ton odyometri ve ABR tetkikleri uygulanarak işitsel ve nöral yollarda patoloji olup olmadığının tespit edilmesi ayrıca ABR'nin, sessiz seyreden veya semptomatik olan MS hastalarının ortaya çıkarılması ve hastaların izlenmesinde kullanılabilir yararlı bir test olduğunun vurgulanması amaçlanmıştır. Bu çalışmada Eylül 2003 ile Ocak 2004 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı tarafından izlenen ve MS tanısı konan 20'si bayan, 10'u erkek olmak üzere toplam 30 MS hastasına ve aynı yaş ve cinsiyetle eşleştirilmiş 30 kontrol grubu bireye KBB polikliniğinde rutin KBB muayenesi, pür ton odyometri ve ABR testi uygulandı. MS hastalarında; işitmede azalma kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmazken, ABR testinde dalga III ve dalga V latans süreleri uzamalanyla dalga III-V interpeak latans uzamasının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olduğu satandı. MS hastalarında ABR'nin, beyin sapındaki sessiz lezyonlann saptanmasında, semptomatik MS'lilerin ortaya çıkarılmasında ve hastaîığm progresyonunun izlenmesinde son derece değerli bir test yöntemi olduğu sonucuna varıldı. Bu hastaların takibinde, KBB muayenesi, pür ton odyometri ve ABR testinin rutin olarak uygulanması gerektiği öneri olarak sunuldu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Multiple Sclerosis (MS) is a disease of Central Nerve System characterized with demyelinization caused by otoimmun reactions and multiple genetic and enveriomental factors. MS seems as a chronic infections diseases. It may be belong, or have presents with relaps and remittions, and may be progressive, severe or fatal. Auditory Brainstem Response (ABR), Magnetic Rezonance Imaging (MRI), Cerebro Spinal Fluid) CSF examination should be done for diagnosis and classifications of MS. We performed pure tone odyometry, ABR, to the patients diagnosed as MS to determine any pathology in auditorial pathways. We also aimed to observe symptoms of MS patients. We studied 30 MS patients (20 female, 10 male) and 30 healty persons in the same each and sex group. There was no statistically difference between MS and control groups for latency timepf wave III and V and interpeak latency of III- V in ABR test. - - ^^ ( û«-Xv) f We concluded that ABR is a usefull test for diagnosing MS and observing progression of the disease. One should performe (Ear Nose Throat) ENT examination pure tone odiometry and ABR for MS.