Thymus sipyleus boiss. subsp. sipyleus var. sipyleus üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognosic studies on thymus sipyleus boiss. subsp. sipyleus var. sipyleus
  1. Tez No: 141994
  2. Yazar: ZEYNEP TERZİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UFUK ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Thymus sipyleus subsp. sipyleus var. sipyleus, Labiatae, flavonoit, triterpen, fenolik bileşik, antioksidan aktivite, Thymus sipyleus subsp. sipyleus var. sipyleus, Labiatae, flavonoid, triterpene, phenolic compound, antioxidant activity
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
IX ÖZET THYMUS SIPYLEUS BOISS. SUBP. SIPYLEUSVAR. SIPYLEUS ÜZERİNDE FARMAKOGNOZİK ARAŞTIRMALAR Thymus cinsi (Labiatae) Türkiye bitki örtüsünde 37 tür ile temsii edilmektedir.“Kekik, nemamulotu, sater”olarak bilinen Thymus türleri halk arasında antibakteriyel, sekretolitik ve bronkospazmolitik özelliklerinden dolayı kullanılmaktadır. Thymus sipyleus Boiss. Türkiye'de halk arasında dolaşım artırıcı, idrar söktürücü, yatıştırıcı ve baharat olarak kullanılmaktadır. Thymus sipyleus Boiss. subsp. sipyleus var. sipyleus ülkemiz için endemik olan ve yaygın olarak yetişen bir türdür. Bu çalışmada Thymus sipyleus subsp. sipyleus var. sipyleus üzerinde fitokimyasal çalışmalar ve antioksidan aktivite deneyleri [Antioksidan aktivite (TBA testi), DPPH radikal süpürücü aktivite], indirgeme gücü ve total fenolik bileşik miktar tayini yapılmıştır. Bileşiklerin izolasyonu, bitkinin topraküstü kısmının metanollü ekstresinden elde edilen n-hekzan, kloroform, etil asetat, n-butanol ve su ekstrelerinden, çeşitli kromatografik yöntemlerle [açık kolon kromatografisi (normal faz silika jel, sefadeks, ters faz silika jel)] gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda t 1 triterpen yapısında bileşik [ursolik asit (TC-1)], 1 fenolik bileşik [rosmarinik asit (TB-1)] ve 4 flavonoit [luteolin (TE-2), luteolin 7-0-(6"-feruloil) (3-glukopiranozit (TE-3), luteolin 5-0-(3-glukopiranozit (TB-1), luteolin 7-O-P-glukuronit (TS-1)] izole edilmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapıları spektral yöntemler [1H-NMR, 13C-NMR ve 2D- NMR (COSY, HETCOR, HMBC) spektroskopisi] kullanılarak aydınlatılmıştır. Bu çalışmada, T. sipyleus subsp. sipyleus var. s/py/eus'un dekoksiyonu üzerinde in vitro antioksidan aktivite deneyleri yapılmıştır. Antioksidan aktivite deneyinde, IC50 = 70.7 ug/ml olarak (TBA testi), IC50RS =108.6 ug/ml olarak (DPPH radikal süpürücü aktivite deneyi) bulunmuştur. İndirgeme gücü deneyinde, ekstrenin 50, 100, 250 ve 500 ug/ml konsantrasyonlarında askorbik asit ekivaianı olarak sırasıyla 0.5, 1.0, 1.9 ve 2.6 ug/ml bulunmuştur. Fenolik bileşik miktar tayini deneyinde, gallik asit ekivaianı olarak sırasıyla 6.2, 11.2, 21.9 ve 35.1 ug/ml olarak saptanmıştır. Yapılan istatistiksel analizde sadece indirgeme gücü ile total fenolik bileşik miktarı arasında istatistik açıdan anlamlı bir korelasyon olduğu (p=0,008) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
X SUMMARY PHARMACOGNOSY STUDIES ON THYMUS SIPYLEUS BOISS. SUBP. SIPYLEUS VAR. SIPYLEUS Thymus genus (Labiatae) is represented by 37 species in Turkish flora. Thymus species known as“Kekik, nemamulotu and sater”are used by the public for it's antibacterial, secretolytic and broncospasmolytic characteristics. Thymus sipyleus Boiss. is used as a circulation regulator, diuretic, sedative and spice by the public in Turkey. Thymus sipyleus subsp. sipyleus var. sipyleus is an endemic species and has been widely growing in Turkey. In this study, phytochemical studies and in vitro antioxidant activity studies [antioxidant activity (TBA test) and 2,2-diphenyl-1- picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging activity], reducing powers and the amount of total phenolic compound test were performed on Thymus sipyleus subsp. sipyleus var. sipyleus. The isolation of the compounds was carried out chromatographically studies [open colon chromatography (normal phase silica gel, sephadex and reversed phase silica gel)] from n-hexan, chloroform, ethyl acetate, n-butanol and water extracts that partitioned from methanolic extract obtained from aerial parts of plant. As consequence of this seperation study, one triterpene compound [ursolic acid (TC-1)], one phenolic compound [rosmarinic acid (TB-1)] and four flavonoid compounds [luteolin (TE-2), luteolin 7-0-(6"-feruloyl) B-glucopyranoside (TE-3), luteolin 5-O-p-glucopyranoside (TB- 1), luteolin 7-0-(3-glucuronide (TS-1)] were isolated. The structures of these isolates were elucidated by spectral analysis [1H-NMR, 13C-NMR and 2D-NMR (COSY, HETCOR and HMBC) spectroscopy]. In this study, antioxidant activity tests were carried out on decoction prepared from Thymus sipyleus subsp. sipyleus var. sipyleus. IC50 and IC50RS were found as 70.7 ug/ml and 108.6 ug/ml with TBA test and DPPH radical scavenging activity test, respectively. The results of reducing power test were found as 0.5, 1.0, 1.9 and 2.6 ug/ml as the equivalent of ascorbic acid. Results of amount of total phenolic compound test were found as 6.2, 11.2, 21.9 and 35.1 as the equivalent of gallic acid. In the statistical analysis, it was established that there was a correlation only between reduction effect and total phenolic compound amount.XI