Çeşitli meslek gruplarının akıl hastalarına yönelik tutumları
Attitudes of groups of different professional towards mental patients
  1. Tez No: 142079
  2. Yazar: FİLİZ BİRİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK SAYIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Attitudes, Social Acceptance, Social Refuse, Stigmatzation 61
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çeşitli Meslek Gruplarının Akıl Hastalıklarına Yönelik Tutumları Bu çalışma, çeşitli meslek gruplarının akıl hastalarına yönelik tutumlarını değerlendirmek üzere yapılmıştır. Mamak Bölgesinde görev yapan öğretmen, polis, bankacı, taksi şoförü, hemşire ve pratisyen hekimlerin akıl hastalarına ilişkin tutumlarını öğrenmek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca, meslekler arasında ve cinsiyetler arasında herhangi bir farklılık olup olmadığı da değerlendirilmiştir. Araştırma, Mamak Bölgesinde rastgele ömeklem yöntemi ile seçilmiş okullar, karakollar, banka şubeleri, taksi durakları, sağlık ocakları seçilmiş ve literatür taranarak hazırlanmış olan on beş soruluk soru anketi kullanılmıştır. Toplanan verilerin istatistiki analizinde aşağıdaki bulgular elde edilmiştir.. öğretmenler, bankacılar ve polisler göreceli olarak daha az kabullenici tutum gösterirken, taksi şoförleri, hemşireler ve pratisyen hekimler duruma ilişkin olarak daha kabullenici bir durum sergilemişlerdir.. Hemşireler ve pratisyen hekimlerin sağlık çalışanı olması nedeniyle 'psikiyatrik hastalara karşı'; olumlu ve veya kabullenici cevaplar vermeleri beklenen bir durumdur.. Taksi şoförlerinin özel ya da genel tüm ortamlar da en yüksek puan ortalamaları almaları ilgi çekicidir.. Cinsiyetler arası farklılığa bakıldığında; genel olarak kadınların erkeklere göre daha düşük puan ortalamalarına sahip oldukları saptanmıştır. Anahtar Sözcükler : Sosyal Kabul, Sosyal Reddediş Stigmatizasyon Tutum 60
Özet (Çeviri)
Attitudes of Groups of Different Professional Towards Mental Patients. This study has been done for evaluating the attitudes of groups of different professional towards psychiatric patients In the study, the sample are some of teachers, police, bank officers, taxi drivers, nurses and general practioners who works in Mamak Region. This study's purpose is to compare among the attitudes of different professional groups towards psychiatric patients. A questionnare which has been prepared by searching literature has been applied to the sample. From analyzing collected data were deduced these conclusions:. Teachers, bank officers and police have showed less acceptable attitudes relatively, taxi drivers, nurses and general practioners have taken higher points and showed acceptable behavior towards psychiatric patients.. Nurses and general practioners have showed positive and acceptable behavior towards psychiatric patients, for being health staff. Taxi drivers have taken the highest points from all specific and general conditions. This condition is very interested.. Difference between sex; the mean of women is lower than that of men in all conditions.