Radyasyona bağlı intestinal yan etkilerin önlenmesinde ve tedavisinde borik asit kullanımının yeri ve mikroRNA değişimleri ile epigenetik analizi
The role of boric acid use in the prevention and treatment of radiation-induced intestinal side effects and epigenetic analysis with microRNA changes
- Tez No: 943997
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR EREN ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
- Anahtar Kelimeler: Radyasyon enteriti, Borik asit, MikroRNA, Radyoprotektif
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Abdominopelvik yerleşimli birçok kanserde radyoterapi, hastalık yönetiminde kritik role sahiptir. Bu bölge ışınlamalarında radyasyonla ilişkili enterit en yaygın karşılaşılan ve doz sınırlayan akut yan etkilerindendir. Henüz bağırsaklar üzerinde etkinliği kanıtlanmış radyoprotektif bir ajan bulunamamıştır. Çalışmada bor elementinin ince bağırsaklar üzerindeki radyoprotektif etkinliği araştırılmaktadır. Aynı zamanda bu etkinliğin mikroRNA değişimleri ile epigenetik olarak ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu amaçla 72 adet fare kontrol, sadece borik asit, sadece radyoterapi ve radyoterapi ile borik asit gruplarına ayrıldı. Düşük, orta ve yüksek doz olmak üzere üç farklı borik asit dozu kullanıldı. 8 Gy tüm vücut radyasyon uygulandıktan sonra kan ve doku örnekleri belirli günlerde toplandı. İnce bağırsaklardan histokimyasal ve immünohistokimyasal, kandan moleküler incelemeler yapıldı. Radyasyon enteriti sadece radyoterapi uygulanan grupta diğer gruplara göre anlamlı olarak belirgindi. Histomorfolojik ve immünohistokimyasal analizlerde radyasyon enteriti, borik asit takviyesi alan gruplarda belirgin azaldı. Düşük doz borik asit diğer dozlara göre daha etkin bulundu. Radyasyon ile miR-150-5p, miR-320a-5p, miR-200b-5p ve miR-30a-5p ekspresyon seviyelerinde anlamlı değişiklikler saptandı. Radyasyon yanıtlı bu moleküler değişiklikler borik asit alan gruplarda 6. günde kontrol grubu seviyelerine döndü. Bu bulgulara göre borik asit ince bağırsaklar için radyoprotektif bir ajan olmaya adaydır. Radyasyonla ilişkili ekspresyon seviyeleri değişen miRNA'lar, borik asitin radyoprotektif işlevsel etkinliğini tahmin etmede histopatolojik sonuçlarla korelasyon göstermektedir. Doku spesifik miRNA'lar ile akut radyasyon hasarı erken bir aşamada tespit edilmesi, radyoprotektiflerin daha etkili bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır. Bu sonuçların deneysel ve klinik çalışmalarla konfirme edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Radiation therapy has a critical role in disease management in many abdominopelvic cancers. Radiation-induced enteritis is one of the most common and dose-limiting acute side effects of radiation in this region. No radioprotective agent has yet been found that has proven its effectiveness on the intestines. The study investigates the radioprotective effectiveness of boron on the small intestines. At the same time, it is aimed to reveal this effectiveness epigenetically with microRNA changes. For this purpose, 72 mice were divided into control, boric acid only, radiotherapy only and boric acid with radiotherapy groups. Three different boric acid doses were used: low, medium and high doses. After 8 Gy whole body irradiation, blood and tissue samples were collected on certain days. Histochemical and immunohistochemical examinations were performed on the small intestines and molecular examinations were performed on the blood. Radiation enteritis was significantly more pronounced in the group that received only radiotherapy than in the other groups. In histomorphological and immunohistochemical analyses, radiation enteritis decreased significantly in the groups receiving boric acid supplementation. Low-dose boric acid was found to be more effective than other doses. Significant changes were detected in the expression levels of miR-150-5p, miR-320a-5p, miR-200b-5p and miR-30a-5p with radiation. These molecular changes in response to radiation returned to the levels of the control group on the 6th day in the groups receiving boric acid. According to these findings, boric acid is a candidate for being a radioprotective agent for the small intestines. MiRNAs with changing expression levels due to radiation correlate with histopathological results in estimating the radioprotective functional efficacy of boric acid. Early detection of acute radiation damage with tissue-specific miRNAs will enable more effective use of radioprotective agents. These results need to be confirmed with experimental and clinical studies. Keywords : Radiation enteritis, Boric acid, MicroRNA, Radioprotective