Sodyum kanal blokörlerin deneysel kafa travmasında beyin ödemine olan etkileri
The effects of NA+channal blockers on cerebral edema in experimental head trauma
  1. Tez No: 142122
  2. Yazar: BURHAN ORZAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÇAYLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kafa travması, beyin ödemi, sodyum kanal blokörleri, mexiletine, phenytoin, riluzole. 36, Head trauma, Na+ channal blockers, brain edema, mexiletine, phenytoin, riluzole. 38
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
7. ÖZET SODYUM KANAL BLOKÖRLERİN DENEYSEL KAFA TRAVMASINDA BEYİN ÖDEMİNE OLAN ETKİLERİ Amaç: Kafa travmaları özellikle genç erişkin yaş grubunda halen önemli bir mortalite ve morbidite nedenidir. Son yıllarda kafa travması sonucu beyinde meydana gelen hücresel ve biyokimyasal düzeydeki değişikliklerle ilgili birçok tedavi ajanları kullanılarak deneysel çalışmalar yapılmıştır. Sodyum kanal blokörlerinden, riluzole, fenitoin ve meksiletin bu amaçla kullanılarak, kafa travması sonrası oluşturulan beyin ödemi üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlandırılmıştır. Gereç ve yöntem: Bu deneysel çalışmada, denek olarak kullanılan ratlara kraniektomi yapılarak, yüksekten ağırlık düşürme yöntemi uygulanmıştır. Ratlar, 1 kontrol grubu, 1 travma grubu ve 3 tedavi grubu (riluzole 8mg/kg, fenitoin 200mg/kg, meksiletin 80mg/kg ) şeklinde gruplara ayrıldı. Ratlar 48 saat sonra sakrifiye edilip, beyin dokusu su oranı ve MDA ölçümü yapıldı. Bulgular: Beyin dokusu su oranı ve MDA düzeyi, kontrol grubu ve travma grubu ile tedavi grupları arasında ki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü. 35Sonuç: Sonuç olarak; sodyum kanal blokörlerinden, riluzole, meksiletin ve fenitoin'in, deneysel kafa travması sonrası oluşturulan beyin ödemi ve MDA düzeyi üzerine etkileri, olumlu yönden değerlendirilerek tedavinin etkinliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY THE EFFECTS OF NA+ CHANNAL BLOCKERS ON CEREBRAL EDEMA IN EXPERIMENTAL HEAD TRAUMA Aim: Head injury is still a main cause of mortality and morbidity espacially in young patients. Recently many experimental studies about cellular and biochemical changes after head trauma have been performed by using various treatment agents. By using Na+ channal blocers including riluzole, phenytoin and mexiletine, their effects on the cerebral edema after head trauma have been determined. Methods: A compact cerebral contusion injury has been performed via weight drop injury model. The animals have been divided in to five groups (6 rats for each group) as following; one control group, one trauma group and three treatment groups ( riluzole 8 mg/kg, phenytoin 200 mg/kg, mexiletin 80 mg/kg ). Animals have been sacrified after 48 hours and the amount of cerebral water content and MDA levels were determined. Results: Statiscally significance values were found about water content and MDA levels between travma and treatment groups. 37Conclusion: As a result this study demonstrates the positive findings about the effects of Na+ channel blockers including riluzole, mexiletin and phenytoin on the cerebral edema and MDA levels.