Malign astrositomalarda prognostik faktörler
The prognostic factors in malign astrocytomas
  1. Tez No: 142123
  2. Yazar: MEHMET ALİ EKİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KURTSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Malign astrositoma, prognostik faktörler, rezeksiyon derecesi, MRG özellikleri, fonksiyonel lokalizasyon. vııı, Malign astrocytoma, prognostic factors, extent of resection, features of MRI, functional lacation. x
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
MALIGN ASTROSITOMALARDA PROGNOSTIK FAKTÖRLER OZET Amaç: Malign astrositomalarda operasyon öncesi ve sonrası sağ kalım üzerine etkili bağımsız değişkenleri belirlemek. Hastalar ve yöntem: Kasım 1999 ile Ağustos 2003 tarihleri arasında (30 ay) kraniyotomi sonrası rezeksiyon yapılarak malign astrositoma (anaplastik astrositoma ve glioblastoma multiforme) tanısı almış toplam 81 olgu çalışmaya alınmıştır. Olgulardan 53 'ü erkek, 28'i ise kadın olup ortanca yaş 50 idi. 67 olgu navigasyon eşliğinde operasyona alındı. Preoperatif MRG özellikleri ve erken postoperatif MRG ile cerrahın bildirdiği rezeksiyon derecesi kantitatif olarak nöroradyolog tarafından değerlendirildi. Bulgular: Gross total rezeksiyon yapılan 42 hastadan 18 tanesinin (%42.9) takip süresince halen hayatta oldukları görüldü. Bu grubun (gross total rezeksiyon) ortalama yaşam süresi (OYS) 17 ay olarak bulunurken, subtotal rezeksiyon yapılan 39 hastanın yalnızca 3 tanesi (%7.7) hayatta idi ve bu grubun OYS 10 ay olarak tespit edildi. Postop KPS ile olguların yaşam süreleri birlikte değerlendirildiğinde KPS>70 olan 46 hastanın 17 tanesi ( %37.0) takip süresince hayatta idi ve bu olgularda OYS 18 ay olarak bulundu. KPS60) OYS'leri sırasıyla; 19, 12 ve 6 aydı. Kemoterapi alan, almayan gruplarda OYS'i sırasıyla 17 ve 4 aydı. Sonuçlar: Malign astrositomalı hastaların hayatta kalışım belirleyen faktörler arasında uygulanan cerahi rezeksiyonun genişliği, postoperatif yüksek KPS'u, genç yaş, kemoterapi verilmesi, preoperatif MRG'de nekrozun olmaması ve nüks süresinin uzun olması önemli faktörlerdendir. Tümör lokalizasyonu sağ kalım üzerine etkisiz olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
THE PROGNOSTIC FACTORS IN MALIGN ASTROCYTOMAS ABSTRACT Aim: This study is to determine the independent variables which effects preoperative and postoperative surviving rates in malign astrocytomas. Materials and methods: This study covers 81 total cases in all which resection was performed after craniotomy between November 1999 and August 2003 (30 months) and diagnosed as having malign astrocytoma (anaplastic astrocytoma and glioblastoma multiforme). These 81 cases include 53 man and 28 woman. The mean age of the patients was 50. Operation was performed for 67 cases under neuronavigation. The features of preoperative MRI, early postoperative MRI and the extent of resection reported by surgeon were quantitatively evaluated by a radiologist. Results: It is observed that 18 (42.9%) of the 42 patients performed gross total resection were stil alive in the follow-up period. The average life time (ALT) was found as 17 months. On the other hand, just 3 (7.7%) of 39 patients performed subtotal resection were alive and had 10 months ALT. When postoperative KPS and the life time were evaluated together, 17 (37.0%) of the who have KPS>70 were alive in the follow-up period and ALT for these cases were 17 months. Only 4 cases (1 1.4%) of 35 patients who have KPS60), the ALT were 19, 12 and 6 months in order. The ALT of the group treated with/without chemotherapy were 17 and 14 months respectively, as well. Conclusion: Of the factors which effects the surviving rates of patients with malign astrocytoma, the critical ones are the extent of surgical resection, high postoperative KPS, young age, chemotherapy application, no necrosis in preoperative MRI and long recurrence time. The location of tumor was found ineffective on the surviving rates.