Erzurum il merkezinde 65 yaş ve üzeri populasyonda bilişsel bozukluklar ve demansın yaygınlığı ve ilişkili etmenler
Prevalence of cognitive disorders, dementia and risk factors in elderly population in the centrum of Erzurum province
- Tez No: 142142
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KIRKPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Epidemiyoloji, risk faktörleri, demans, bilişsel bozukluk, yaşlılık, Epidemiology, risk factors, dementia, cognitive impairment, elderly
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
VI ÖZET Bu çalışmada, Erzurum i! merkezinde yaşayan 65 yaş ve üzeri populasyonda demans ve diğer bilişsel bozuklukların yaygınlığını ve ilişkili etmenleri incelemeyi amaçladık. Çalışma Erzurum il merkezinde yaşayan 65 yaş ve üzerindeki populasyonu temsil eden 300 kişi üzerinde yapılmıştır. Denekler evlerinde ziyaret edilerek SMMT (Standardize Mini Mental Test) ve sosyodemografik bilgi formu uygulanmıştır. Erzurum il merkezinde yaşayan 65 yaş ve üzeri populasyon için bilişsel bozukluk (BB) yaygınlığı % 24.7 olarak bulunurken hafif BB yaygınlığı %1 3.7, orta BB yaygınlığı %9.3, ağır BB yaygınlığı ise %1.7 olarak tespit edilmiştir. BB için; ileri yaş, kadın cinsiyet, dul olma, düşük eğitim düzeyi, ev hanımı olma, düşük ekonomik durum, serebrovasküler hastalık varlığı, Parkinson hastalığının olması risk faktörü olarak belirlenmiştir. Bilişsel bozukluğu olanlardan 30 (%10) kişiye klinisyen tarafından DSM-IV kriterlerine göre demans tanısı kondu. Buna göre 65 yaş ve üzeri populasyonda demans nokta prevalansı %10 olarak tespit edilmiştir. Bu veriler Erzurum il merkezinde yaşayan 65 yaş ve. üzeri populasyonda BB ve demansın yaygın olduğu göstermektedir. Sonuç olarak bu çalışmanın demans ve bilişsel bozukluklarla ilgili olarak ileride yapılacak daha geniş ölçekli epidemiyolojik çalışmalara ışık tutacağı öngörülebilir.
Özet (Çeviri)
VII PREVALENCE OF COGNITIVE DISORDERS, DEMENTIA AND RISK FACTORS IN ELDERLY POPULATION IN THE CENTRUM OF ERZURUM PROVINCE ABSTRACT In this study, we aimed to investigate the prevalence of dementia and other cognitive impairment in elderly population ( 65 years old and older ) living in Erzurum. The study was carried out in 300 subjects representing elderly population in Erzurum. Standardized Mini Mental State Examination and a questionnaire on detailed sociodemografic information were performed to the subjects by home-visits. The frequency of cognitive impairment in elderly population living in Erzurum was 24.7%, the mild form was 13.7%, moderate form 9.3% and severe form 1.7%; Advanced age, female gender, low educational level, widory, house-wife, low economical status, the presence of cerebrovascular diseases and Parkinson disease were determined as the risk factors for cognitive impairment. 30(10%) subjects with cognitive impairment were diagnosed as dementia according to DSM-IV criteria, by a clinician. The current prevalence of dementia was determined as 10%. These results suggest that dementia and cognitive impairment were prevalent in elderly population living in Erzurum. As a results, this study can also be regarded as a contribution to those large epidemiological studies an dementia and cognitive disorders in future.