Erzurum il merkezinde 65 yaş ve üzeri populasyonda depresyon yaygınlığı ve ilişkili faktörler
Prevalence of depression and risk factors in elderly population in the centrum of Erzurum Province
  1. Tez No: 142149
  2. Yazar: FİLİZ KARALAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÇAYKÖYLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Epidemiyoloji, depresyon, yaşlılık, risk faktörleri
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
VI ÖZET Bu çalışmayla, Erzurum il merkezinde yaşayan 65 yaş ve üzeri populasyonda depresyonun yaygınlığı, depresyonla ilişkili olası risk faktörleri ve kognitif durumla depresyon şiddetinin ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Çalışmaya 295 kişi katıldı. Çalışmamızda Erzurum il merkezinde yaşayan 65 yaş ve üzeri populasyon için depresyon nokta yaygınlığı %22 olarak bulundu. Yaşlılardaki depresyonun şiddeti ile kadın olma, boşanmış ya da dul olma, eğitimsiz olma, yalnız yaşama, sosyal destekten yoksun olma, olumsuz yaşam olaylarının varlığı, mevcut fiziksel hastalıklar, öz geçmişte psikiyatrik hastalık bulunması ve yeti yitimi arasında önemli ilişki olduğu belirlendi. Bu veriler Erzurum il merkezinde yaşayan 65 yaş ve üzeri populasyonda depresyonun sık rastlanılan bir bozukluk olduğu, depresyonun ortaya çıkmasına bir çok risk faktörünün etki ettiği ve yaşlılıkta görülen depresyonla kognitif yeti kaybı arasında anlamlı ilişki bulunduğu kanaatini uyandırmaktadır. Sonuç olarak bu çalışmanın depresif bozukluklarla ilgili ileride yapılacak daha geniş ölçekli epidemiyolojik çalışmalara ışık tutacağı öngörülebilir.
Özet (Çeviri)
VII PREVALENCE OF DEPRESSION AND RISK FACTORS IN ELDERLY POPULATION IN THE CENTRUM OF ERZURUM PROVINCE ABSTRACT In this study, we have aimed to investigate the prevalence and the probable risk factors for depression and relationship between cognitive ability and depression in the older population of Erzurum city. 295 subject with the age of 65 and over living in the centrum of Erzurum province were included in the study. The prevalence of depression was found to be %22. It was determined that there is a significant relationship between the depression severity and the factors such as being a women, divorcee, widow, uneducated, living alone, low social support, negative life events, physical disturbances, previous psychiatric disorders and disability. These findings show that depression is a frequent disorder in this elderly population and several risk factors affect the appearance of depression. It is also indicated that there is a significant relationship between the depression and disability in elderly subjects. As a result, this study can also be regarded as a contribution to those large epidemiological studies on depressive disorders in future.