Bipolar affektif bozuklukta komorbid anksiyete bozuklukları ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması comorbid anxiety disorders in bipolar affective disorder and their affect on the quality of life
- Tez No: 193903
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ATİLA EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: bipolar affektif bozukluk, anksiyete bozukluğu, yaşam kalitesi, ektanı, bipolar affective disorder, anxiety disorders, quality of life, comorbidity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZETYılmaz, G. Bipolar Affektif Bozuklukta komorbid anksiyete bozuklukları ve yaşamkalitesi üzerine etkilerinin araştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp FakültesiPsikiyatri Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2007. Bipolar bozuklukhastalarında anksiyete bozukluğu ek tanısı sık görülür. Bu çalışmada Bipolar bozuklukhastalarında anksiyete bozukluğu ek tanı oranları, sosyodemografik ve klinik özelliklerleilişkisi ve bipolar bozukluk hastalarının subjektif yaşam kalitesine etkisinin değerlendirilmesiamaçlanmıştır. DSM-IV tanı ölçütlerine göre bipolar affektif bozukluk I tanısı konmuşremisyon dönemindeki 100 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara araştırmacıtarafından geliştirilen sosyodemografik veri formu, Hamilton Depresyon DerecelendirmeÖlçeği, Young Mani Derecelendirme Ölçeği, DSM-IV Yapılandırılmış Klinik GörüşmesiSCID-I, Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği, Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Form-36uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda bipolar I bozukluk hastalarında % 62 oranında şu andaya da yaşam boyu anksiyete bozukluğu ek tanısı saptandı. Anksiyete bozukluğu ek tanısıalanlarda en az bir anksiyete bozukluğu %53.2, birden çok anksiyete bozukluğu % 46.8oranında bulundu. Anksiyete bozukluğu ek tanısı alan bipolar bozukluklu hastalarda bulunanyaşam boyu anksiyete bozuklukları oranları sırasıyla % 25.8 OKB, %19.4 panik bozukluk,%17.7 sosyal fobi,% 16.1 özgül fobi,% 14.5 YAB, %12.9 TSSB olarak saptandı. Anksiyetebozukluğu ek tanısı saptanan bipolar bozukluk hastalarında hastalık başlama yaşı, hastaneyeyatış, intihar girişimi, depresif ve manik atak sıklığı, alkol kötüye kullanımı gibi kliniközelliklerde anlamlı farklılık saptanmadı. Anksiyete bozukluğu ek tanısı alan bipolarbozukluk hastalarında yaşam kalitelerinde belirgin azalma saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTYılmaz, G. Comorbid anxiety disorders in bipolar affective disorder and their affect onthe quality of life. Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, MedicalSpeciality Thesis in Department of Psychiatry, Eskişehir, 2007.Anxiety disorders as acomorbid diagnosis in bipolar affective disorder patients are common. In this study it is aimedto explore the rate of anxiety disorders in bipolar affective patients, their correlation withsocio- demographic and clinic features and the influence of them on the subjective life qualityof patients.A hundred patients who have been diagnosed as having bipolar affective disorderaccording to DSM-IV and in the remission have participated to study. All participants havebeen assessed with a sociodemographic data form which developed by the author for thestudy, Hamilton Depression Rating Scale, Young Mania Rating Scale, The Structured ClinicalInterview for DSM-IV-TR (SCID), State-Trait Anxiety Inventory for Adults and Quality OfLife scale shortened form 36. The rate of comorbid anxiety disorder in bipolar I affectivedisorder patients is determined to be %62. The participants who have been diagnosed to haveanxiety disorder have been determined to have one anxiety disorder diagnosis (%53.2) ormore than one diagnosis (%46.8). the anxiety disorders diagnosed in bipolar I affectivedisorder patients When written in the prevalence order are %25.8 obsessive compulsivedisorder, %19,4 panic disorder, %17.7 social phobia, %16.1 specific phobia, %14.5 generalanxiety, %12.9 posttraumatic stress disorder. The patients having anxiety disorder comorbiddiagnosis (when compared with controls or in between different anxiety disorder groups)have not show significant difference in the age diagnosis made, number of hospitalizations,presence and number of suicide attempts, frequency of depression or mania periods andpresence of alcohol abuse. Anxiety disorder comorbid diagnoses have been ascertained tohave diminished the quality of life of suffering bipolar I affective disorder patients.As a resultthe anxiety disorders are common comorbid diagnosis in bipolar I affective disorder and havegreat impact on patients? life as they lower the quality of life of the patients.