İntihar girişiminde bulunan gençlerde psikolojik risk etkenlerinin değerlendirilmesi
Assessment of psychological risk factors in young suicide attempters
- Tez No: 142166
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKAY AKSARAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: intihar girişimi, genç, psikolojik etkenler, depresyon, umutsuzluk
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Bu çalışmada gençlerde intihar girişimi için psikolojik risk faktörleri ve intihar girişiminde bulunan gençlerin sosyodemografik- sosyokültürel özelliklerini değerlendirilmeyi amaçladık. intihar girişimi nedeni ile hastaneye kabul edilen, 15-24 yaş arası 63 genç sosyodemografik, sosyokültürel özellikleri ve psikolojik risk etkenleri yönünden sağlıklı gençlerden oluşan 65 kişilik kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Bu amaçla gençlere yazarlar tarafindan geliştirilen Görüşme Formu, BDÖ, BUÖ, PÇE, RİDKOÖ, TAS ve Sürekli Öfke-Öfke Tarz Ölçeği uygulandı. Elde edilen veriler, verilerin yapısına uygun olarak x-kare, t-testi, pearson korelasyon ve ikili lojistik regresyon analizleri ile değerlendirildi. İntihar girişiminde bulunan grubun kontrol grubuna göre daha yüksek BDÖ, BUÖ, PÇE, RİDKOÖ,TAS ve Sürekli Öfke-Öfke Tarz Ölçeği ortalama puanlarına sahip oldukları ve bu değerlendirilen değişkenlerin intihar girişimi için risk etkeni olduğu sonucuna ulaşıldı. Ayrıca intihar girişiminde bulunan gençlerin yöntem olarak en sık yüksek doz ilaç kullandıkları, düşük sosyoekonomik düzeyli ailelerden geldikleri, daha düşük eğitim seviyesine sahip oldukları, daha fazla sigara içtikleri, daha fazla psikiyatrik hastalık-bakım alma ve intihar girişimi öykülerine sahip oldukları saptandı. İntihar girişimi için risk faktörlerinin bilinmesi intihar önleme çalışmaları için önemlidir. Aynı zamanda klinisyene intihar gmşiminde bulunan gençlerin değerlendirilmesinde yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Assesment of Psychological Risk Factors in Young Suicide Attempters In this study our aim was to reveal sociodemografik and sociocultural data with suicide attempters young and psychological risk factors of suicide attempts at youngs. We accepted 63 youngs admitted to the hospital with suicide attempt whose ages were between 15 and 24. We compared these youngs with 65 healty controls according to sociodemografik- and sociocultural data and psychological risk factors. To evaluate suicide attempters and controls, we used a questionnaire that was formed by authers, Beck Depression Inventory (BDI), Beck Hopelessness Scale (BHS), Problem Solving Inventory (PSI), State-Trait Anger Expression Inventory (STAXI), Rotter's Internal-External Locus of Control Scale (RIELCS), Toronto Alexithymia Scale (TAS). Chi-squaere, t-test, pearson correlation and logistic regression analisis were used to evaluate the data we obtained. We found out that when compared to the controls, young patients with suicide attempt had higher points at BDI, BHS, PSI, STAXI, RIELCS, TAS and these considered variables were suggested to be the risk factors for suicide attempts. Furthermore we conclude that these young patients having suicide attempt used mostly high doses of drug to attempt suicide and they came from mostly low socio economic levels, had lower education levels, smoked more and had past history of psychiatric disorder -care and suicide attempt. Knowledge of risk factors for suicide attempts is important in suicide preventive work and will quide the clinician in the important task of assessing suicidal young people. Key word: suicide attempt, youth, psychological factors, depression, hopelessness