Deneysel peritonit modelinin kolon motilitesi üzerine etkisi
Effect of experimental peritonitis model on colonic motility
- Tez No: 142175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN KÖYLÜOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Peritonit, Kolon motilitesi, Amplitüd, Frekans, Peritonitis, Colonic motility, Amplitude, Frequency
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmanın amacı sıçanlarda oluşturulan peritonitin, proksimal ve distal kolon düz kas spontan kontraksiyonlan üzerine etkisini araştırmaktır. Sekiz sıçanda peritonit, çekal ligasyon ve perforasyon ile oluşturuldu. Kontrol grubu olarak oluşturulan diğer 8 sıçana ise sham operasyonu yapıldı. Operasyondan 24 saat sonra sıçanlar öldürüldü, proksimal ve distal kolon düz kasları eksize edildi ve 10 ml'lik organ banyosuna sirküler kas istikametinde yerleştirildi. Kontraksiyonlann amplitüd (% KC1) ve frekanslarındaki (sayı/dk) değişiklikler ortama antagonistler eklenmeden önce ve sonra ayrı ayn analiz edildi. Peritonit, spontan kontraksiyon amplitüd ve frekansında artışa neden oldu. Kontrol gruplarında proksimal ve distal kolonun her ikisinde de spontan kontraksiyonlann amplitüdü N-nitro L-arginin (L-NNA) ve tetradotoxin (TTX) ile arttı, fakat spontan kontraksiyonlann frekansı sadece L-NNA varlığında arttı. Peritonit gruplarında proksimal ve distal kolonun her ikisinde de artan amplitüd ve frekans selecoxib varlığında önemli derecede azaldı ve kontrol değerlerine döndü. Peritonit nedeniyle proksimal ve distal kolonda görülen spontan kontraksiyon amplitüd ve frekans artışına, inhibitor nitrerjik ve diğer nöral kontrolün kaybı veya COX-2 seviyesindeki artışın neden olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of peritonitis on spontaneous contractions of distal and proximal colon smooth muscle isolated from rats. Peritonitis was induced by cecal ligation and puncture in 8 rats. Another group of 8 rats underwent a sham operation and acted as controls. Twenty-four hours after the operation, the rats were killed, and their distal and proximal colon smooth muscle was excised and placed in circular muscle direction in a 10 ml organ bath. Changes in the amplitude (% of KC1) and frequency (number/min) of contractions analyzed before and after the addition of antagonists. Peritonitis induced increases in the amplitude and frequency of spontaneous contractions. In control groups, both distal and proximal colon, the amplitude of spontaneous contractions was elevated by (L-NNA) and (TTX), but the frequency of spontaneous contractions was elevated only in the presence of L-NNA. In peritonitis groups, both distal and proximal colon, the enhanced amplitude and frequency was significantly decreased and returned to control values in the presence of celecoxib. Peritonitis induces increase the amplitude and frequency of spontaneous contractions of distal and proximal colon that can be attributed to a loss of inhibitor nitrergic and other neural control or rise of COX-2 levels.