Fetal beynin manyetik rezonans ile görüntülenmesi
Magnetic resonance imaging of the fetal brain
- Tez No: 142207
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİMAY KARA ALTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Obstetrics and Gynecology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Manyetik rezonans görüntüleme, fetüs, beyin, tek vuruş turbo spin eko, Magnetic resonance imaging, fetus, brain, single shot turbo spin echo
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Erdal, HH, Fetal Beynin Manyetik Rezonans ile Görüntülenmesi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyodiagnostik Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Kırıkkale, 2004. Fetal Beyinin Manyetik Rezonans ile görüntülenmesi (MRG), potansiyel ve bilinmeyen yan etkileri nedeniyle, tanı için ultrasonografik görüntüleme (USG) sonuçlarının yetersiz kaldığı durumlarda, anne ve fetüsün doğru tedaviyi alabilmesi için danışma kaynağı olarak kullanılabilir. Ülkemizde gebeler için rutin görüntüleme modalitesi olmayan, fetal MRG'nin, radyoloji pratiğine ne ölçüde girebileceğini ve etkinliğini gösterebilmek amacıyla, toplam 34 gebe olguya fetal MRG tetkiki uygulandı. Fetal beyinin aksiyel, koronal ve sagittal planlarda ortogonal görüntülerini elde etmek için 1,5 Tesla Manyetik rezonans cihazında, ağır T2 single- shot turbo spin echo (SS-TSE) sekansı uygulandı. Elde edilen imajlar, bir nöroradyolog tarafından değerlendirildi. İncelenen olgularda patoloji saptanmadı. Ülkemizin sosyoekonomik şartlan ve fetal MRG'nin potansiyel ve bilinmeyen yan etkileri değerlendirildiğinde, MRG'nin tüm gebelerde uygulanabilmesi mümkün değildir, ancak USG'nin tamamlayıcısı ve destekleyicisi olabilecek bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Erdal, HH, Magnetic resonance imaging of the fetal brain, University of KIRIKKALE, Faculty of Medicine, Department of Radiology, Radiodiagnosis Thesis, KIRIKKALE, 2004. Magnetic resonance imaging (MRI) of the fetal brain has several potential and unknown side effects. Therefore, it should be used to determine the appropriate treatment for the mother and fetus only when ultrasonographic imaging (USI) techniques are insufficient. To this date fetal MRI has not been a commonly used modality in our country. We have used fetal MRI on thirty-four patients in order to demonstrate the efficiency and the future possible use in radiology practice in Turkey. Heavy T2 single shot turbo spin echo (SS-TSE) sequence has been applied with a 1.5 Tesla MRI device in order to obtain the axial, coronal and sagittal views of the fetal brain. Obtained images have been viewed by a neuroradiology expert and no pathologies were found. It is not possible to use MRI for all expectancy cases due to the limited economic resources of our country and potential side effects of MRI. However, MRI is a modality which can be used to complement USI modalities.