Tüm vücut ışınlamalarında kobalt-60 ve 6MV foton enerjileri ile değişik tedavi pozisyonlarının doz dağılımı üzerindeki etkilerinin araştırılması
The investigation of the effect of different treatment position on the dose distribution for Co-60 and 6MV photon beams in total body irradiation
- Tez No: 142215
- Danışmanlar: PROF. DR. İ. LALE ATAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Physics and Physics Engineering, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tüm vücut ışınlama dozimetrisi, tüm vücut ışınlama teknikleri, in-vivo dozimetri
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyoterapi Fiziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada Tüm Vücut Işınlamalarında (TVI), Kobalt-60 (Co-60) ve 6 MV foton enerjileri ile değişik tedavi pozisyonlarının (iki yan, ön-arka) doz dağılımı üzerindeki etkileri incelendi. Işınlamada ihtiyaç duyulan geniş alan geometrisini oluşturmak için gantry açısı 270°, kolimatör açısı 45°, kolimatör açıklığı 40x40 cm2 olarak ayarlandı ve tedavide SAD tekniği (SAD=350 cm) kullanıldı. TVI için gerekli tüm dozimetrik veriler TVI ile aynı geometrik şartlarda ölçüldü. Derin doz verisi olarak Kobalt-60 için TAR, 6 MV x-ışmı için ise TMR değerleri silindir iyon odası ile ölçüldü. %DD değerleri ise paralel plak iyon odası ile ölçüldü ve her iki enerji için de TVI geometrisinde build up bölgesinde oluşan değişim incelendi. Konvansiyonel şartlarda Kobalt-60 için 5 mm, 6 MV için ise 15 mm olan dmaks derinliği TVI şartlarında sırasıyla 2mm ve 12 mm olarak belirlendi. Kullanılabilir alan genişliği Co-60 için 150 cm 6 MV için 162 cm olarak belirlendi. Temel dozimetrik veriler elde edildikten sonra yapılacak tedavinin ve tüm vücut boyunca doz dağılımının kontrolü için Antropomorfik Rando Fantom ve Termolüminesans Dozimetri (TLD) yöntemi kullamlmıştır. Ölçümlerde kullanılan TLDTer TVI ile aynı şartlarda kalibre edilmişlerdir. Hem İY hem de ÖA ışınlamalarda hesap noktası olarak göbek seçilmiştir. Orta hat boyunca hesaplanan doz değerleri ile ölçülen doz değerleri arasındaki uyum %4,5 olarak bulunmuştur. Sahip olduğu düşük yoğunluk nedeniyle akciğerlerde oluşacak dozun hesaplanmasında inhomojenite düzeltmesi için Eşdeğer TAR yöntemi kullanılmıştır. Akciğerlerde oluşan dozun tedavi dozunun %50-60'ını geçmemesi için cilt üzerine kurşun plakalar yerleştirilmiştir. Sonuç olarak her iki enerji için ÖA ışınlamalardaki doz dağılımının İY ışınlamalardakine göre daha homojen olduğu, ayrıca 6 MV ile yapılan ÖA ışınlamaların Co-60 ile yapılan ÖA ışınlamalara göre daha homojen olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of different treatment positons ( two lateral, anterior and posterior) on the dose distribution for Co-60 and 6MV photon beams is examined in total body irradiation. In order to get a wide field geometry needed for irradiation ganty angle 270 collimator angle 45 collimator field 40 x 40 is arranged. Dosimetric datas are measured with plastic phantoms in TBI geometrical conditions. As a depth dose data TAR for Co 60 and TMR for 6 MV is measured with cylindirical chambers and depth dose distribution is measured with plane paralel chambers and the variation in the build up region is investigated in TBI geometry for two energies. While the depth of dmax is 5mm for Co-60 and 15 mm for 6 MV in conventional conditions they found 2 mm and 12 mm respectively in TBI geometry. Useful field length is determined as 150 cm for Co-60 and 162 cm for 6 MV. After getting the fundamental dosimetric datas, to control both treatment and distirbution of doses along the total body antropomorfik rando phantom and termoluminesans dosimetry (TLD) are used. TLD's which are used in measurements are calibrated at TBI conditions. Umbilicus is choosen for calculation point both LR and AP irradiation. Along the middle line the calculated and measured dose values are compared and the agreement between them found within %4,5. To calculate the doses in lungs which have a low density equivalent TAR method is used as a inhomojenity correction. In order not to lung doses exceed % 50- 60 of treatment dose, lead plates are used on the skin. As a result; for both energy, dose distribution in AP irradiation is found more homogeneous than that of LR irradiation also it is determined that, 6 MV AP irradiation is more homogeneous than Co-60 AP irradiation. Key WordsrTotal body irradiation dosimetry, techniques of total body irradiation, in-vivo dosimetry.