Hipertiroidili hastalarda vücut kompozisyonu ve kan lipid düzeyleri
  1. Tez No: 142333
  2. Yazar: ELMAS UZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Fizyoloji, Hematoloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Physiology, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertiroidi, BIA, vücut yağ yüzdesi, yağ kitlesi, impedans, kan lipidleri 33, Hyperthyroidi, BIA, body fat percentage, fat mass, impedans, blood lipids
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Vücut kompozisyonlarının ölçümü, beslenme, sıvı tedavileri ve ilaç dozları tespiti açısından klinik uygulamalara sahiptir. Biyoelektrik İmpedans Analizi (BIA), vücut kompozisyonlarının ölçümünde indirekt metod olarak kullanılmaktadır. Endokrin hastalıklarda vücut kompozisyonlarında meydana gelen değişikliklerle ilgili çok az bilgi mevcuttur. Hipertiroidi tablosunda kolesterol ve trigliserid düzeyinin düştüğü bilinmektedir. Ancak vücut kompozisyonlarındaki değişim ve bu değişimlerin lipid parametreleri ile ilişkisi daha önce gösterilmemiştir. Bu çalışmada bu noktadan yola çıkılarak hipertiroidili hastaların BIA yöntemiyle vücut kompozisyonlarında meydana gelen değişiklikler ve lipid parametreleri ile ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmada 12 si kadın, 10 u erkek 22 hipertiroidili ve 12 si kadın, 7 si erkek 19 ötiroid kişinin kan lipidleri ve BIA ile vücut kompozisyon ölçümleri yapılmıştır. Hipertiroidili kişilerde kan kolesterol, LDL düzeyleri ve impedans değerleri düşük bulunmuştur. Vücut yağ kitlesi, vücut yağ yüzdesi, serbest yağ kitlesi ve total vücut suyunda anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç olarak, hipertiroidili ve ötiroid bireyler arasında vücut yağı ve yağ yüzdesi karşılaştırmamızda fark saptanmamış olması; vücut yağ miktarının hipertiroidi durumlarında etkilenmediğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Measurment of the body compositions has clinical practice in nutrition, fluid treatment and establishing drug doses. Biyoelectric Impedance Analyzing (BIA) is an indirect metod of measuring body compositions. Ther are limiting data concerning changes in body compositions in endocrin diseases. It is known that blood cholesterol and trigliserid levels are low in hyperthyroidism. But changes in body compositions and relation of this changes with lipid parameters is not established before. In this study we investigate changes in body compositions of hyperthyroid patients via BIA method and relation with lipid parameters.In the study 22 hyperthyroid patients of whom 10 men, 12 women and 19 eutroid patients of whom 7 men, 12 women blood lipid level and body compositions measurment by BIA were made. Blood cholesterol level, LDL level and impedans measurments were found low in hyperthyroid patients. There were no statistically significant dfference between body fat mass, body fat percentage, free fat mass and total body fluid. In conclusion, established nonsignificant difference between body fat and fat percentage of hyperthyroid and euthyroid patients show that body fat mass not affected in hyperthyroidism.