Metastatik mide kanserinde sisplatin, epirubisin ve urasil-tegafur kombinasyonunun etkinliği ve sisplatinli kombinasyon kemoterapilerinde ERCC1'in prediktif değeri
The effectivity of cisplatin, epirubicin, urasil-tegafur combination in metastatic gastric cancer and predictive value of ercc1 in response to platinum based combination chemotherapy
  1. Tez No: 224516
  2. Yazar: İSMAİL HAKKI AKBUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Onkoloji, Gastroenterology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Metastatik mide kanseri, sisplatin, epirubisin ve urasil-tegafur, ERCC1, Metastatic gastric cancer, epirubicin, cisplatin, urasil-tegafur, ERCC1
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Metastatik mide kanserinde sisplatin, epirubisin ve urasil-tegafurkemoterapisinin etkinliginin ve sisplatinli kombinasyon kemoterapilerindeERCC1'in prediktif öneminin retrospektif degerlendirilmesi planlandı.Materyal ve metod: Histopatolojik olarak kanıtlanmıs mide kanseri ve görüntülemeyöntemleri ile ölçülebilir metastaz odakları olan 29 hasta çalısmaya alındı.Epirubisin, Sisplatin, Urasil-tegafur (ECU) alan 20 metastatik mide kanseri hastasıtedavinin etkinligi açısından degerlendirilirken, ERCC1 ekspresyonunundegerlendirilmesi için ise sisplatin+irinotekan (C0) ve sisplatin+5-FU+folinik asid(CFUFA) alan hastalar da çalısmaya eklendi. Sisplatin bazlı KT alan hastalarınpatoloji parafin blokları immunhistokimyasal olarak ERCC1 ekspresyonu içindegerlendirildi. Cevap oranı, yasam süresi ve yan etkiler degerlendirildi.Bulgular: Degerlendirmeye alınan 15'i (%75) erkek, 5'i (%25) kadın, hastanınortanca yası 55 yıl (sınırlar, 34-65 yıl) idi. En sık metastaz bölgesi karaciger idi(%55). Uygulanan toplam kür sayısı 94, ortanca kür sayısı bes idi. Objektif yanıtoranı %25, tedaviden klinik yararlanım oranıysa %65 olarak saptandı. Progresyonsuzyasam süresi 5 ay, ortanca genel yasam süresi 8 ay saptandı. En sık görülen yanetkiler bulantı-kusma (%65), halsizlik (%60) ve anemi idi (%60). ERCC1ekspresyonu degerlendirilmesi yapılan 29 hastanın immünhistokimyasalboyamasında 20'sinde (%69) negatif, 9'da (%31) pozitif boyanma saptandı. ERCC1pozitif ve negatif hastalar için ortanca progresyonsuz sagkalım ve ortanca genelsagkalım sırasıyla 4 ay, 6 ay ve 8 ay, 11 ay idi (p=0,004 ve P=0,009).Sonuç: Metastatik mide kanserinde epirubisin, sisplatin ve urasil-tegafurkombinasyonu tolere edilebilir, orta derece etkili bir tedavi rejimidir. Klinikyararlanım ve objektif yanıt açısından ERCC1 negatif ve pozitif guruplar arasındaanlamlı fark izlenmedi. ERCC1 ekspresyonu olmayan hastaların ortanca genelsagkalım süresi anlamlı olarak daha uzun tesbit edildi. Buna göre ERCC1ekspresyonu olmayan hastaların sisplatin tedavisinden daha fazla yararlandıgısöylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to evaluate the effectivity of cisplatin, epirubicin,urasil-tegafur combination in metastatic gastric cancer and predictive value ofERCC1 in response to platinum based combination chemotherapyMaterial and method: The study included 29 patients having histopatolagicalproven gastric cancer with measurable metastasis by screening measures. While theeffectivity of ECU combination was evaluated in 20 patients with metastatic gastriccancer, in order to evaluate ERCC1 expression patients treated withcisplatin+irinotecan and cisplatin+5-FU+folinic acid were also included in thestudy. ERCC1 expression was evaluated by immunhistochemycal staining in paraffinembadded blocks of patients treated with platinum based chemotherapy. Responserate, overall survival and side effects were analyzed.Results: 20 patients were included in the analysis (15 men, 5 women, median age55 years). Most common side of metastasis was liver (%55). Totally 94 cycles weregiven with median of 5 cycles. Objective response rate was %25 and clinical benefitrate was %65. Overall survival and progressive free survival was 8 months and 5months respectively. Most common side effect was nausea and vomiting (%65),fatigue (%60), anemia (%60). ERCC1 was expressed in 9 (%31) of 29 patients.Median progression free survival and overall survival for ERCC1 positive andnegative groups were 4, 6 months and 8, 11 months respectively (p=0,004 andp=0,009)Conclusion: Epirubicin, cisplatin, urasil-tegafur combination has moderate effect ingastric cancer. Combination chemotherapy was well tolerated with acceptable sideeffects. There was no difference between ERCC1 negative and positive groups inrespect to objective response and clinical benefit rates. The patients without ERCC1expression had a significantly longer overall survival. Given this, it can be speculatedthat platinum based chemotherapy are more beneficial in patients without ERCC1expression