Metastatik mide kanseri birinci basamak tedavisinde sisplatin+kapesitabin ile oksaliplatin+kapesitabinin etkinlik ve yan etki profili açısından karşılaştırılması
Comparison of cisplatin+capecitabine and oxaliplatin+capecitabine in the first line treatment of metastatic gastric cancer in terms of effectiveness and side-effect profile
- Tez No: 627648
- Danışmanlar: PROF. HALİL KAVGACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Metastatik mide kanseri, İleri evre, Sisplatin, Oksaliplatin, Kapesitabin, Metastatic gastric cancer, Advanced stage, Cisplatin, Oxaliplatin, Capecitabine
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Mide kanseri mortalitesi en yüksek kanserlerden biridir. Hastaların önemli bir kısmı ileri evrede tanı almakta ve hastalarda prognoz kötü olmaktadır. Bu çalışmada metastatik mide kanseri birinci basamak tedavisinde platin bazlı ilaçlarla floroprimidin kombinasyonu olan kemoterapilerin (sisplatin + kapesitabin ile oksaliplatin + kapesitabin) etkinlik ve yan etki profili açısından retrospektif olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümü'nde Ocak 2010-Aralık 2015 tarihleri arasında metastatik mide kanseri nedeni ile takip edilen 103 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların dosyaları elektronik dosya sisteminden retrospektif olarak incelendi. Bu hastaların 66'sı birinci basamak tedavide sisplatin + kapesitabin, 37'si oksaliplatin + kapesitabin alan hastalardı. İki grup yan etki profili, progresyonsuz sağkalım süresi (PFS), genel sağkalım süresi (OS) ve tedaviye yanıt bakımından karşılaştırıldı. Çalışmamızda ayrıca genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalımı etkileyen faktörler de incelendi. ulgular: Çalışmaya alınan 103 hastanın 74'ü (% 71,8) erkek, 29'u (%28,2) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 58,3 ± 10,7 (min:29- maks:80) idi. Histopatolojik olarak hastaların 100'ü (%97,1) adenokarsinom idi. En sık metastaz yeri (%26,2) karaciğer olarak saptandı. Sisplatin + kapesitabin alan hastalarda objektif yanıt oranı (ORR) %24,3, oksaliplatin + kapesitabin alan hastalarda %37,8 olarak değerlendirildi (p=0,232). Ortanca OS sisplatin + kapesitabin alan hastalarda 11 ay, oksaliplatin + kapesitabin alan hastalarda 13 ay olarak bulundu (p=0,166). Ortanca PFS sisplatin + kapesitabin alan hastalarda 7 ay, oksaliplatin + kapesitabin alan hastalarda 9 ay olarak bulundu (p =0,063). Tedavi ilişkili yan etki olarak kreatinin yüksekliği, nötropeni ve anemi gelişmesi, sisplatin + kapesitabin alan hasta grubunda daha yüksek oranda görüldü (p sırasıyla 0,003; 0,048; 0,038). AST enzim yüksekliği ise oksaliplatin + kapesitabin tedavisi alan hasta grubunda daha yüksek oranda görüldü (p = 0,018). Çalışmamızda hastanın ECOG performans skoru, palyatif veya küratif amaçlı opere olmuş olması, 2.basamak tedavi almış olmasının genel sağkalımı etkilediği gösterildi (p sırasıyla 0,004; 0,004; 0,001). Genel sağkalım ile ilişkili laboratuar parametreleri ise hastanın tanı anındaki ALP, GGT ve CRP düzeyleri ile tedavinin 3.ayındaki CA19-9 düzeyi olarak bulundu (p sırasıyla 0,001; 0,041; 0,001; 0,009). Çalışmamızda metastatik mide kanserinde progresyonsuz sağkalım ile ilişkili faktörler hastanın tanı anındaki lökosit sayısı, GGT ve CRP düzeyleri olarak bulundu (p sırasıyla 0,043; 0,028; 0,016). Sonuç: İleri evre mide kanserinde birinci basamak tedavide oksaliplatin + kapesitabin ve sisplatin + kapesitabin kombinasyon tedavilerinin etkinliği açısından anlamlı fark yoktur. Ancak sisplatin ile karşılaştırıldığında oksaliplatin yan etki profili açısından daha güvenlidir. Daha az yan etkiye sahip olan ve daha iyi tolere edilebilen oksaliplatin+kapesitabin tedavisi, çalışmamızın başlangıcında standart tedavi olan sisplatin + kapesitabine göre non-inferiyor olup sisplatin+kapesitabin yerine güvenle kullanılabilir. Metastatik mide kanserinde genel sağkalım ile ilişkili faktörler, hastanın palyatif veya küratif amaçlı opere olmuş olması, ECOG performans skoru, ikinci basamak tedavi almış olması, CRP, ALP, GGT düzeyleri ile tedavinin 3.ayındaki CA19-9 düzeyi olarak bulundu. Hastanın tanı anındaki lökosit sayısı, CRP ve GGT düzeylerinin progresyonsuz sağkalım ile ilişkili olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Aim: Gastric cancer is one of the cancer group that have high mortality rates. Most of the patients are diagnosed at later stages of the disease and so, prognosis is generally worse. This study aimed to compare retrospectively the efficacy and side-effect profile of the platinum based therapies combined with flouropyrimidine based chemotherapies (cisplatin + capecitabine and oxaliplatin + capecitabine) which are used as first line therapy in metastatic gastric cancer. Material and method: 103 patients with metastatic gastric cancer who were followed in Karadeniz Technical University Faculty of Medicine- Department of Oncology between January 2010 and December 2015 were included in this study. Patients' records were analysed retrospectively. 66 patients were treated with cisplatin + capecitabine, while 37 patients were treated with oxaliplatin + capecitabine. Two groups were compared for side-effect profiles, progression-free survival (PFS), overall survival rates (OS) and response to therapy. The factors affecting overall survival and progression-free survival were also evaluated. Results: 103 patients included in this study were composed of 74 (71,8%) male and 29 (28,2%) female patients. Mean value of age was 58,3 ± 10,7 (min:29 - max:80). Adenocarcinoma was diagnosed as histopathologically in 100 (97,1%) patients. Liver was the common site of metastasis (26,2%). Objective response rates were 24,3% in cisplatin + capecitabine group and 37,8% in oxaliplatin + capecitabine group (p=0,232). OS were found as 11 months in cisplatin + capecitabine group and 13 months in latter group (p=0,166). PFS were also analysed as 7 months in cisplatin + capecitabine group and 9 months in latter group (p=0,063). Elevated creatinine levels, neutropenia and anemia were diagnosed more common as therapy related side effects in cisplatin + capecitabine group (p=0,003; 0,048; 0,038) but elevated AST ratios were more common in oxaliplatin + capecitabine group (p=0,018). Overall survival rates were found to be related to ECOG scores, operational status for curative or palliative purposes and second-line therapy (p=0,004; 0,004; 0,001). Overall survival rates were found to be related also with ALP, GGT, CRP values at diagnosis and also CA19-9 levels after 3 month therapy (p=0,001; 0,041; 0,001; 0,009). Progression-free survival rates were related to leukocyte counts, GGT and CRP levels at diagnosis (p= 0,043; 0,028; 0,016). Conclusion: No statistically relevant difference was found between oxaliplatin + capecitabine group and cisplatin + capecitabine group for first-line chemotherapy in advanced gastric cancer. Oxaliplatin was found to be safer than cisplatin for adverse effects. Oxaliplatin + capecitabine treatment, which has fewer side effects and is better tolerated, is non-inferior to the standard treatment cisplatin + capecitabine at the beginning of our study and can be used safely instead of cisplatin + capecitabine. Overall survival rates were found to be related to operational status, ECOG scores, second-line chemotherapy, CRP, ALP, GGT and CA19-9 levels after 3 month therapy. Progression-free survival status were affected by leukocyte counts, CRP, GGT at diagnosis.