Diabetik ketoasidozisli hastalardaki risk faktörlerinin araştırılması
The investigation of risk factors in patients with diabetic ketoasidozis
  1. Tez No: 142499
  2. Yazar: ABDULLAH UYANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR AKÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetik Ketoasidozis, risk faktörleri, infeksiyon. insülin eksikliği, Diabetic Ketoacidosis, risk factors, infection, insulin deficiency
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
II ÖZET Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı'nda Ocak 2000 - Ekim 2003 tarihleri arasında Diabetik ketoasidozis (DKA) tanısı ile tedavi gören hastaların dosyaları incelenerek DKA'ya neden olan risk faktörleri retrospektif olarak, Kasım 2003 - Eylül 2004 tarihleri arasında DKA tanısı konarak yatırılan hastaların DKA'ya neden olan risk faktörleri prospektif olarak araştırıldı. Bu süre zarfında 94 hasta (29 erkek, 65 kadın) çalışmaya dahil edildi (erkek/kadın oranı: 0.45). DKA'nın oluşmasına en sık (% 63) sebep olan faktörün enfeksiyon olduğu tespit edildi. Diğer risk faktörleri ise; insülin eksikliği (% 16), daha önce Diabetes Mellitus (DM) tanısı konulmadan hastaların DKA kliniği ile başvurması (% 12), tirotoksikozis (% 4) ve diğer sebeplerdi (% 5). DKA'nın oluşmasına sebep olan enfeksiyonlar; idrar yolu enfeksiyonu (% 26), pnömoni (% 15), üst solunum yolu enfeksiyonu (% 12), akut gastroenterit (% 6) ve diğer enfeksiyonlardı (% 4). Hastalarımızın % 36'sı 14-30 yaş arasında, % 15'i 31-40 yaş arasında, %19'u 41-50 yaş arasında, % 30'u 50 yaşın üzerindeydi. Bölgemizin iklim koşulları nedeniyle hava sıcaklığının oldukça düşük olduğu ve bu nedenle kış ayları olarak kabul edebileceğimiz aylarda (Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart) DKA'nın görülme oranı % 72, hava sıcaklığının nisbeten daha yüksek olduğu ve bu nedenle yaz ayları olarak kabul edebileceğimiz aylarda (Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim) ise DKA'nın görülme oranı % 28 olarak bulundu. DKA'nın en sık görüldüğü ay (% 19) bölgemizdeki hava sıcaklığının en düşük olduğu Şubat ayı idi. Çalışmamızda DKA'nın mortalitesi % 2.1 olarak tespit edildi. Bu mortalite oranı literatüre göre düşüktü. Buna, kliniğimizde DKA'nın ve sebep olan faktörlerin tedavisinin hızlı ve yoğun bir şekilde yapılmasının neden olduğunu düşünüyoruz. DKA'nın önlenmesi için, hastaların enfeksiyonlardan korunması başta olmak üzere, DM'li hastalarda DKA'ya yol açması muhtemel diğer hastalıkların zaman kaybetmeden tedavisinin ve hastaların iyi bir şekilde eğitilmelerinin gerekli olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY INVESTIGATION OF THE RISK FACTORS OF THE PATIENTS WITH DIABETIC KETOACIDOSIS The risk factors of the patients with Diabetic Ketoacidosis (DKA) who had been treated between January 2000 and October 2003 at Department of Endocrinology, Medical Faculty, Atatürk University were investigated from the medical records retrospectively, and also the risk factors of the patients with DKA who were hospitalized between November 2003 and September 2004 were investigated prospectively. In this period 94 patients (29 males, 65 females) were included to the study (male/female: 0.45). Infection was present as the most common cause of DKA (63 %). In 12 %, DKA was the first clinical presentation of Diabetes. The other risk factors were insulin deficiency (16 %), thyrotoxicosis (4%) and the others (5 %). Infections which leaded to DKA were urinary tract infections (26 %), pneumonia (26 %), upper airway infections (12 %), acute gastroenterititis (6 %) and other infections (4 %). Thirty-six percent of the patients were between the ages of 14-30, 15 % were 31-40, 19 % were 41-50 and 30 % were older than 50 years. Because of the seasonal variation of our region in colder months (November, December, January, February and March) the occurence of DKA was 72 %, in more hot months (April, May, June, July, August, September and October) the occurence of DKA was rather less (28 %). DKA occured most frequently in February which is the coldest month of our region. In our study, the mortality rate of DKA was 2.1 % which is found to be low when compared to the literature. This condition may be explained by the immediate management of the precipitating factors leading to DKA in our department. For the prevention of DKA, we think that protecting patients from infection, treatment of precipitating factors and educating patients are essential.