İnşaat sektöründe stratejik planlama
Strategic planning in construction industry
- Tez No: 142699
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA HEYECAN GİRİTLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik Planlama, Stratejik Yönetim, SWOT, Çevre Analizi, Vizyon, Misyon vu, Strategy, Strategic Planning, Strategic Management, SWOT, Environmental Analysis, Vision, Mission VUl
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE STRATEJİK PLANLAMA ÖZET Bu tezin amacı Türk inşaat sanayindeki yüklenici inşaat firmalarında stratejik planlama uygulamalarının ne ölçüde bilindiği, benimsendiği ve uygulama usûlleri konusunda araştırma yapılmasıdır. Bu çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yapılan literatür çalışmalarının sonuçlan ve çalışmanın kapsamı hakkında kısa bir bilgi sunulmuştur. İkinci bölümde strateji ile ilgili kavramlar özetlenmiştir. Stratejik yönetim, stratejik planlama süreci, stratejik yönetim araçları ve işletme stratejileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde inşaat sektörünün özellikleri, inşaat firmalarında stratejik planlama, inşaat firmalarında stratejik planlamanın diğer sektörlerden farkı ve uluslararası alanda faaliyet gösteren firmalarda stratejik planlama incelenmiştir. Dördüncü bölümde firmalar bazında yapılan araştırmalarla bir çalışma örneği ortaya konulmaya çalışılmış ve sektördeki uygulamalarla ilgili elde edilen tespitler sunulmuştur. Şirketlerin raporlarından da yardımıyla stratejik planlamasının neler olduğu incelenmiştir. Ancak ticari gizlilik gereği firmaların isimleri verilememiştir. Bilgilerin ise firmaları açığa çıkaracak nitelikte olmamasına özen gösterilmiştir. Beşinci bölüm çalışmadan elde edilen sonuçlan ve önerileri içermektedir.
Özet (Çeviri)
STRATEGIC PLANNING IN CONSTRUCTION INDUSTRY SUMMARY The purpose of this thesis is to study the strategic planning in the construction firms in Turkish Construction industry with regard to the extent of knowledge, interest and method of practices. The thesis consists of five chapters. In chapter one, the scope of this work is presented with the information gathered through literature study. In chapter two, the concepts related to the strategy are explained briefly. Strategic management, strategic planning proces, tools for strategic planning are studied. In chapter three, the characteristics of construction firms, strategic planning of these firms, the differences in the strategic planning between construction firms and firms from other sectors and the strategic planning in construction firms operating abroad are studied. In chapter four, with the survey through companies; a sample of working method is tried to be established and the points regarding to the practices in the construction industry is presented. The strategic planning practices in the companies are studied with the contribution of reports prepared by firms. The name of the firms can not be given in this chapter as they are commercial confidal. Also a special attention is paid for the given information in order not to disclose the companies in any way. In chapter five the results of the study and the comments in general are presented.