Peroxidation of membrane lipids in minimally processed cucumbers packaged under modified atmospheres
Minimal işlem görmüş ve modifiye atmosferde paketlenmiş salatalıklarda membran lipidlerinin peroksidasyonu
  1. Tez No: 143122
  2. Yazar: BARÇIN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Peroksidasyon, Membran Lipidleri, Minimal İşlem, Salatalık, Modifiye Atmosfer, Peroxidation, Membrane Lipids, Minimal Processing, Cucumber, Modified Atmospheres
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Membran lipidlerinin peroksidasyonu, olgunlaşan ve yaşlanan bitki dokularında doğal bir olaydır. Hassas dokularda, soğuk zararının gelişimesiyle lipid peroksidasyonunun arttığı gözlenmiştir. Bu çalışmada, saklama koşullan ve fiziksel doku hasarının minimal işlem görmüş (MİG) salatalıkta (Cucumis sativus, L.) membran lipidlerinin peroksidasyonuna etkisi araştırılmıştır. MİG salatalıkların sızdırmaz kavanozlarda 4 vaya 20°C'de saklanmasıyla model modifiye atmosferler pasif halde oluşturulmuştur. Kavanozlar kapatılmadan içlerine oksijen basılması ve salatalıkların berelenmesi gibi uygulamalarda solunum hızlan ve model modifiye atmosfer bileşimleri farklılık göstermiştir. Bu koşullarda, modifiye atmosfer paketleme (MAP) ile ve kapaklı petri kaplarında (MAP' siz) saklanan salatalıklarda lipid peroksidasyonunun gelişimi FOX2 yöntemiyle belirlenmiştir. Alternatif yöntem olarak, TBARM tayin edilmiştir. Lipid hidroperoksitleri ve TBARM başlangıç seviyeleri, gramda, sırasıyla, 48-59 pmol H2O2 eşdeğeri ve 0.11-0.20 nmol MDA eşdeğeri olarak bulunmuştur. Berelenmemiş örneklerde, iki yöntemin sonuçlan arasında dikkate değer korelasyon saptanmıştır. MAP'siz soğukta saklanan örneklerde, lipid hidroperoksitleri 2-5 kat artarken, MAP lipid hidroperoksitleri ve TBARM oluşumunu önlemekte etkili olmuştur. CaCl2 ve/veya askorbik asit çözeltilerine daldırma MAP'siz saklanan dokularda, lipid hidroperoksitlerinin oluşumunda değişik etkiler göstermiştir. MAP'le muhafaza edilen ürünlerde, sertlik ilk günlerde artmış, soğukta saklanan örneklerde altıncı günden sonra yumuşama gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Peroxidation of membrane lipids is an inherent feature of ripening and senescence of plant tissues. Increased lipid peroxidation has also been observed in the development of chilling injury in susceptible tissues. In this study, the effect of storage conditions and physical tissue damage on membrane peroxidation of minimally processed cucumber (Cucumis sativus, L.) was investigated. Model modified atmospheres were achieved passively by storage of the minimally processed cucumbers at 4°C and 20°C in hermetically sealed jars. Treatments such as oxygen flushing of the packages and bruising of the fruit previous to sealing resulted in different atmospheric compositions and respiration rates. Lipid peroxidation in samples packaged under these conditions of modified atmosphere packaging (MAP) and also in covered petri plates (non- MAP) were determined by the FOX2 method. The TBARS assay was also carried out as an alternative assessment of lipid peroxidation. The initial level of lipid hydroperoxides and TBARS were found as 48-59 umoles H2O2 equivalents and 0.11-0.20 nmoles MDA equivalents per gram. The results of the two assays correlated significantly for nonbruised samples. The levels of lipid hydroperoxides increased by 2-5 fold in chilled non-MAP tissues and MAP was effective in reducing the generation of lipid hydroperoxides and TBARS. The effect of dipping solutions containing CaCİ2 and/or ascorbic acid on the development of lipid hydroperoxides investigated in non-MAP tissues had varying results. Tissue hardness of MAP samples increased for the first 3 days for all tissues but chilled tissues started to soften on the 6th day.