Isolation of a bioactive compound hypericin from a medicinal plant Hypericum perforatum L. using basic chromatography methods
Biyoakif madde hiperisinin tıbbi bir bitki olan Hypericum perforatum (sarı kantaron)dan temel kromatografik yöntemlerle izolasyonu
  1. Tez No: 143169
  2. Yazar: BETÜL DURU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURSEN ÇORUH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hypericum perforatum, hiperisin, sephadex LH-20, NMR spektroskopisi, Hypericum perforatum, hypericin, sephadex LH-20, NMR spectra
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Tıbbi bitkiler, günümüze kadar halk arasında ilaç olarak kullanılmış biyolojik aktiviteye sahip olan birçok madde içerimektedirler. Günümüzde kullanılan birçok sentetik drug materyali bitkisel kaynaklı organik maddeler başlangıç maddesi alınarak sentezlenmektedir. Hypericum Perforatum Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika'da yetişen bir tıbbi bitkidir ve altın şansı çiçekleri ile tanınır. Bitkinin halk arasındaki ismi St. John's Wort'tur. Eski Yunan' dan Orta Çağa kadar bu bitkinin sihirli güçlere sahip olduğuna, şeytanı kovduğuna ve hastalıklara karşı koruduğuna inanılırdı. Bir halk ilacı olarak bitki yaraları iyileştirmede, böbrek rahatsızlıklarında ve delilik de dahil olmak üzere sinir hastalıklarının tedavisinde kullanıldı. Geçtiğimiz otuz yıl içerisinde Hypericum perforatum üzerinde yoğun klinik ve laboratuvar araştırmaları yapılmıştır. Bitki günümüzde hafif ve şiddetli depresyon tedavisinde, yanıklarda ve kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Bitkinin ekstresi bir çok biyolojik aktif madde içeren kırmızı bir sıvıdır. Naftodiantronlar (hiperisin, psuedohiperisin), fioroglukinoller (hiperforin, adhiperforin), flavonoidler (kuersetin, hiperozit, kuersitrin, izokuersitrin, rutin, kampferol, mirisetin, amentoflavon), prosiyanidiler (prosiyanidin, katekin, epikatekin polimerleri), tanenler (tannik asit), sabit yağlar (terpenler, alkoller), aminoasitler (GABA, sistein, glutamin, lözin, lizin, ornitin, prolin, treonin), fenilpropanoidler (kafeik asit, klorojenik asit), ksantonlar (kalkorin, noratriol), organik asitler, peptidler ve polisakaritler (diğer suda çözünür bileşenler), bitkinin bileşenlerindendir. Bitkinin bileşenlerinin izolasyonu daha önce HPLC metoduyla yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı bitkinin Hypericum Perforatum'dan biyoljik aktiviteye sahip madde gruplarını izole edilmesi ve bunların ÎTK, UV-VIS spektroskopisi, NMR spektroskopisi ile standart maddeler referans alınarak karekterize edilmesidir.
Özet (Çeviri)
Medicinal plants which have been widely used in folk medicine are known to contain important biologically active compounds. Most of today's synthetic drug raw materials are to be prepared by using plant originated compounds as the starting material. Hypericum Perforatum is one of the medicinal plants that grows in Europe, Western Asia and Northern Africa and is distinguished by its golden yellow flowers. The common name of the plant is St. John's wort. From the time of the ancient Greeks down through the middle Ages, the plant was considered to be imbued with magical powers and was used to ward off evil and in protect against disease. As a practical folk-remedy, it has been used widely to heal wounds, remedy kidney troubles, and alleviate nervous disorders, even insanity. In the last thirty years, Hypericum perforatum has undergone extensive clinical and laboratory testing. The extract of the flower is a red liquid that contains many biologically active compounds such as: naphtodianthrones (hypericin, pseudohypericin), phloroglucinols (hyperforin, adhyperforin), flavonoids (quercetin, hyperoside, quercitrin, isoquercitrin, rutin, campferol, myricetin, amentofloavone), procyanidins (procyanidin, catechin, epicatechin polymers), tannins (tannic acid), essential oils (terpenes, alcohols), amino acids (GABA, Cysteine, glutamine, leucine, lysine, ornithine, praline, threonine), phenyl propanes (caffeic acid, chlorogenic acid), xanthones (keilcorin, norathriol), organic acids peptides and polysaccharides (other water soluble compounds). These compounds have previously been isolated using HPLC method. The aim of this study is to isolate the main biologically active compound groups of Hypericum Perforatum and simply characterize the compounds with TLC, UV-VIS spectroscopy, NMR spectroscopy using standard compounds as references.