Design and construction of axial slow flow continuous wave folded carbon dioxide laser
Yavaş eksenel akışlı sürekli dalga bükük karbon dioksit lazeri tasarım ve yapımı
- Tez No: 143200
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY ÖKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon dioksit laseri, laser demeti güç şiddeti profili, laser demeti yayılma katsayısı, Carbon dioxide laser, beam profiling, laser beam propagation factor
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Geleneksel karbon dioksit laseri tasarımı ve gerçekleştirilmesi çalışması yapılmıştır. Gaz karışım oranlarının ve gaz basıncının laserin çıkış gücü üzerine etkileri çalışılmıştır. Elektrik giriş gücü ve akımının laserin gücü üzerine etkileride ayrıca incelenmiştir. Laser demeti kesitinde üç boyutlu güç şiddeti profili iğne deliği yöntemiyle çıkartılmıştır. Laser demeti parametreleri, demet genişleme ve demet yayılma katsayısı ölçülmüştür. Bu özellikler yakın mesafede laser demeti odaklanarak, demetten çok sayıda kesit alınarak ölçülen demet çaplarından çıkartılmıştır. Çap ölçümleri bıçak kenarı yöntemi ile yapılmıştır. Laser demet parametreleri üç ayrı güçte laser demetinin her iki kesit ekseni için elde edilmiştir. Bulunan parametreler demet gücü ve eksen açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca elde edilen laser demetinin malzeme işlemede kullanılma imkanları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Design and realization of a conventional carbon dioxide laser was performed. Gas composition and gas pressure effects on laser output power were studied. Effects of input electrical power and current on laser power were also investigated. Beam profiling of the laser beam was performed by pinhole method. Laser beam parameters like beam divergence, beam propagation factor were measured. These properties were extracted from focusing a laser beam in near field and performing a number of cuts across the beam cross-section and measuring the beam diameter at these points. Diameter measurements were obtained by knife edge method. Laser beam parameters were obtained for three different power laser beams in two axes across the beam. Found parameters were compared with regard to beam power and beam cross-section axis. Also possibility of using the obtained laser beam in material processing was investigated