Design and control of a self-parking model car
Kendi kendine park eden bir model arabanın tasarlanması ve denetlenmesi
  1. Tez No: 143201
  2. Yazar: UTKU AVĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAMİM ÜNLÜSOY, PROF.DR. TUNA BALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık Mantık, Kendi Kendine Park Etme, Fuzzy Logic, Self-parking
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez çalışması kapsamında bir model arabanın kendi kendine park edebilmesi için bir bulanık mantık algoritması geliştirilmiş ve model arabanın park etme manevralarının denetlenebilmesi için bir iliştirilmiş kontrol donanımı tasarlanıp, imal edilmiş ve programlanmıştır. Model arabanın gövdesi DC motorla hareket ettirilen bir çekiş sistemi ve servomotorla hareket ettirilen bir direksiyon mekanizmasından oluşmaktadır. Konum bilgisi ve park edilecek yer bilgisi bir algılayıcı sistemle elde edilmektedir. Algılayıcı sistemin konumlandırılması için adım motorla hareket eden bir döner tabla tasarlanmış ve model araba gövdesi ile birleştirilmiştir. Denetim donanımı, motorlarla ve algılayıcı sistemle iletişimde gerekli olan tüm çevresel arabirimleri içermektedir. Bulanık mantık algoritmasının denetim davranışlarını inceleyebilmek için PC ortamında çalışan bir görsel bilgisayar programı geliştirilmiştir. Program kullanıcıya bulanık mantık kümeleri ve küme elemanları oluşturabilme, aitlik fonksiyonları ve bulanık mantık kuralları tanımlayabilme imkanı tanır. Uygun bir denetim davranışı elde edildiğinde bütün parametreler denetim donanımına yüklenmek üzere bir dosyaya gönderilebilir.
Özet (Çeviri)
A fuzzy logic control algorithm for self parking of a model car has been developed and an embedded controller hardware has been designed, manufactured and programmed to control parking maneuvers of a model car within the scope of this thesis study. The model car chassis consists of a DC motor actuated traction system and a servomotor actuated steering mechanism. Position data and parking place data is obtained by a sensory system. A stepper motor driven rotary table is designed and assembled to the model car chassis for positioning of the sensory system. The controller hardware includes all the required peripherals for interfacing to the motors and sensory system. A visual computer program running in PC environment is developed in order to simulate the control characteristics of the fuzzy logic algorithm. The program allows the user to generate fuzzy sets and fuzzy set members and allows the user to define membership functions and fuzzy rules. Once an appropriate control characteristic is obtained, all the parameters can be exported to a file in order to be downloaded to the controller.