Computerized cost estimation for forging industry
Dövme endüstrisi için bilgisayarlı maliyet tahmini
- Tez No: 143219
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dövme Maliyeti, Dövme Maliyet Tahmini, Bilgisayarlı Maliyet Tahmini, Hacim Tahmini, Forging Cost, Forging Cost Estimation, Computerized Cost Estimation, Volume Estimation
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Günümüzde firmalar ürün ve servis hizmetlerini, rekabet ortamına uygun fiyatlarla kaliteli bir biçimde sağlamak zorundadırlar. Bir dövme firması için maliyet tahmini, müşteriye verilen fiyat teklifindeki tahminin sonucuna göre kar veya zarar edilmesi nedeniyle çok önemlidir. Fakat, fiyat teklifleri için maliyet tahmininde bulunma işlemi, zaman gerektiren detaylı hesaplamalar içeren pek çok işlemin her seferinde tekrarlanmasını gerektirmektedir. Maliyet tahmin yazılımı, bahsedilen yorucu hesaplamaları yapabilir ve kullanıcıyı adım adım yönlendirerek nispeten kısa bir zamanda bir fiyat tahminine ulaşılmasını sağlayabilir. Bu çalışmada dövme parçalan için fiyat tahmin işlemini yapan“Forge Cost Estimator”isimli interaktif bir maliyet tahmin yazılımı geliştirilmiştir. Yazılımın sıcak dövme endüstrisinde faliyet gösteren firmalar tarafından kullanılması amaçlanmıştır. Yazılım malzeme, dövme ve makine ekipmanları verilerini içeren değişik veri tabanlarına sahiptir. Dövme iş ağacı yapısmda tanımlanmış olan maliyet kalemleri, yazılımın farklı modülleri kullanılarak tahmin edilmekte ve birikimli bir yapıda aşağıdan yukarı fiyat tahmini yöntemi ile toplanarak sonuca ulaşılmaktadır. Dövme malzeme hacmini daha çabuk ve kolay bir şekilde hesaplayabilmek için, hacim parçalama methodunu kullanan“Easy-Volume”isimli yeni bir hacim hesaplama sistemi önerilmiştir. Program kullanıcıyı uygun dövme üretim hattının seçimi konusunda da yönlendirebilmektedir. Yazılım MS Microsoft Visual Basic 6.0 dilinde yazılmıştır. Geliştirilen yazılım bir dövme firmasında değişik parçalar için denenmiş ve tatmin edici sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's life, companies are faced with the problem of providing quality goods and services at competitive prices. Cost estimation is a very important process for a forging company, as each time a quote is sent to a customer, the company earns or loses money depending on the results of the particular estimate. However, determining pricing for customer quotes is a matter of time consuming, detailed number of tasks repeated each time. Cost estimation software might do those tedious calculations and assist the estimator step by step to reach to a cost estimate in relatively short time. In this study, an interactive cost estimation software named“Forge Cost Estimator”, which performs the early cost estimation for forgings, has been developed. The program is aimed to be used by the cost estimators in hot forging companies. The software has various databases, which include material, forging and machining equipment data. The cost items defined in the forging work breakdown structure can be estimated by using different modules of the software and summed up in an additive structure by using the bottom-up cost estimation method. For calculating the forge volume quicker and easier, a new volume estimation system named“Easy-Volume”, which is based on the volume fragmentation method, is proposed. The software can also guide the user in selecting the convenient forging production line. The software is written in MS Visual Basic 6.0. The developed program has been tested in a forging company and satisfactory cost estimations for several forgings have been achieved.