Simulation on interferometric fiber optic gyroscope with amplified optical feedback
Yükseltilmiş optiksel geri besleme döngülü interferometrik fiber optik jiroskop simülasyonu
- Tez No: 143246
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERHAT ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fiber optik jiroskop, Sagnac interferometre, EDFA, Yükseltilmiş geri besleme döngüsü, simülasyon, Fiber optic gyroscope, Sagnac interferometer, EDFA, Amplified feedback loop, simulation
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Gelişen teknolojiye paralel olarak araçların veya cisimlerin iki ve üç boyutlu uzayda konum ve pozisyonunun bilinmesi önem kazanmıştır. Bu yüzden, bu pozisyonlarının yapılabilmesi için çeşitli sistemler geliştirilmiştir. Yer tayinindeki en temel problem, üç boyutlu uzayda pozisyon ve açısal dönmenin nasıl ölçüleceğidir. Eğer bu nicelikleri belirleyebilirsek, bilinen bir başlangıç noktasına göre aracın hareket vektörünü ve konumunu hesaplayabiliriz. Aracın hız vektörünü belirleyebilecek teknoloji mevcuttur, fakat dönmeyi algılayacak teknolojiye ihtiyaç duyulmaktadır. Dönmeyi algılayan sensörlere jiroskop denir. Sagnac İnterferometrenin keşfi ve yan iletken teknolojisinin gelişmesiyle, jiroskoplar tamamen optiksel ve yan iletken materyallerden oluşan bir cihaza dönüşmüştür. Bu cihaza Fiber Optik Jiroskop (FOG) denmektedir. Açısal dönmeyi ölçmek için mükemmel bir cihaz olan fiber optik jiroskopun duyarlılığım artırmak için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bunlardan biri de yükseltilmiş geri bildirim döngülü interferometrik fiber optik jiroskoptur. Bu sistemin çalışması jiroskoptan alınan çıktının tekrar girişten gönderilmesini sağlayan bir döngü oluşturularak darbeler elde etme esasına dayanmaktadır. Jiroskobun dönme açısına bağlı olarak sapma gösteren bu darbeler incelenerek dönme miktarı belirlenir. Bu çalışmada fiber optik jiroskoplann özellikleri incelendi. VPIsystems tarafından geliştirilen VPItransmissionMakerT yazılımı kullanılarak yükseltilmiş geri bildirim döngülü interferometrik fiber optik jiroskop simülasyonu yapıldı. Jiroskobun hareketsiz konumunda ve çeşitli açılarda dönmesi durumlarında elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak dönme açısı tayini yapıldı ve duyarlılığı incelendi.
Özet (Çeviri)
Position and navigation of vehicle in two and three dimensions have been important as being advanced technology. Therefore, some system has been evaluated to get information of vehicle's position. Main problem in navigation is how to determine position and rotation in three dimensions. If position and rotation is determined, navigation will also be determined with respect to their initial point. There is a technology that vehicle velocity can be discovered, but a technology that rotation can be discovered is needed. Sensor which sense rotation is called gyroscope. If this instrument consists of optical and solid state material, it's defined by Fiber Optic Gyroscope (FOG). There are various studies in order to increase the sensitivity of fiber optic gyroscopes, which is an excellent vehicle for sensing rotation. One of them is interferometric fiber optic gyroscope with amplified optical feedback (FEFOG). In this system, a feedback loop, which sent the output pulse through the input again, is used. The total output is the summation of each interference and it is in pulse state. The peak position of the output pulse is shifted when rotation occurs. Analyzing this shift, the rotation angle can be determined. In this study, fiber optic gyroscopes, their components and performance characteristics were reviewed. The simulation code was developed by VPIsystems and I used VPItransmissionMakerT software in this work. The results getting from both rotation and nonrotation cases were analyzed to determine the rotation angle and sensitivity of the gyroscope.