A technical feasibility study on the use of Çavundur geothermal field for greenhouse heating
Çavundur jeotermal sahasının sera ısıtması kullanımı üzerine bir teknik fizibilite çalışması
  1. Tez No: 143247
  2. Yazar: HÜSEYİN KASAPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MAHMUT PARLAKTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeotermal Enerji, Sera Isıtmacılığı, Çankırı, Çavundur Jeotermal Alanı, Geothermal Energy, Greenhouse Heating, Çankırı, Çavundur Geothermal Field
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde ürün veriminin arttırılması amacıyla, uygun CO2, sıcaklık ve nem koşullarının dış ortam şartlarına bağlı kalmaksızın sağlandığı korumalı tarım yöntemleri sıklıkla uygulanmaktadır. Belli sıcaklık sınırlarına kadar, sıcaklığın her 10 °C arttırılmasıyla ürün veriminin ikiye katlandığının bilinmesi, sıcaklığı önemli bir parametre haline getirmektedir. Dış sıcaklık değişimlerine rağmen sera içi sıcaklığını sabit tutabilmek için ısıtma ve soğutma yapılması gereksinimi vardır. Sera ısıtmacılığı değişik sistemler ve yöntemler kullanılarak yapılabilmektedir. Farklı türlerdeki seraların Çankırı-Çavundur yerel şartlarında uygulanabilirliği çalışıldı. Belirlenen bir en düşük sıcaklık değerinde iletim ve sızdırma ile oluşan enerji gereksinimi hesaplandı. Toprak ve toprak üstü olmak üzere iki tür ısıtma yöntemi göz önüne alındı. Sonuçların incelenmesiyle, 54 °C sıcaklıkta jeotermal akışkana sahip olan Çavundur jeotermal sahasının sera ısıtmacılığına uygun olduğu saptanmıştır. Açılmış olan Ç-l kuyusunun üretim potansiyeli 47 l/s olmasına rağmen, alanda varolan termal tesislerin jeotermal akışkanı kullanması sebebiyle, sera için kullanılan debi 35 l/s ile sınırlandırılmıştır. Çalışılan farklı sera kaplama malzemeleri içinde çift katlı plastik film seranın, ısı yükü yönünden, en uygun tür olduğu bulundu. Çavundur Jeotermal Sahası ile ısıtılabilecek maksimum sera sayısı (her bir sera 216 m2 dir), çift katlı plastik film ve toprak ısıtması koşullarında, 138 olarak bulunmuştur. Çavundur sahasındaki sera ısıtmacılığı için jeotermal enerji yıllık ısı yükü faktörü, sera içi tasarım sıcaklık değeri ve baz yüke bağlı olarak, % 96 kadar olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Protective cultivation is widely used nowadays in order to increase crop yield by creating the optimum conditions such as temperature, humidity and CO2 content, irrespective of outside conditions. Since plant production doubles for every 10 degrees increase in temperature to a certain limit, this makes temperature a very important factor for optimum plant growth. In order to keep the greenhouse temperature constant during changes in outside conditions, heating and often cooling are required. Heating of a greenhouse can be done using different systems and design procedures. The applicability of different types of greenhouses is studied at the field local conditions, Çavundur-Çankırı, Turkey. Required heating load was calculated that is due to infiltration and conduction through the greenhouse cover at a single design point, which is the minimum outside temperature. Two types of heating systems, soil heating system and bare tube system, were considered. Analysis of results showed that, Çavundur geothermal field with 54 °C fluid temperature is suitable for greenhouse heating. Although the existing well Ç-1 is capable of producing 47 1/s, the flow rate of geothermal fluid for greenhouse heating was limited by 35 1/s due to existing thermal facilities in the area. Among different glazing materials, plastic film covered greenhouses with double poly was found to be the most suitable in terms of heat load calculations. The maximum number of greenhouses (the area of each green house is 216 m2) that can be heated by Çavundur Geothermal field was found to be 138 by considering soil heating with double poly glazing material. Annual heat load factor of geothermal energy for greenhouse heating in Çavundur area was found to be as high as 96% depending on indoor design temperature and base load.